5 przepisów na orzeźwiającą zimną zupę

Lato to nie czas na duszenie się przy gorących ogniskach. Zimne zupy, ze względu na dużą zawartość wody, są ultra-nawilżająceJogurt, arbuz, ogórek i dynia mogą być używane do zup.

No cóż, oto jesteśmy – w środku mojego najmniej ulubionego miesiąca w roku. Maj, miesiąc niedoborów wody i potwornych udarów upałów; Maja, kiedy słońce wydaje się wbijać korkociąg w twoją czaszkę i gotować macerujące bóle głowy. Najwyraźniej maj nie jest miesiącem na duszenie się przy gorącym ogniu i pocenie się na gorące gulasze. Zamiast tego przedstawiam wam mojego wybawcę sezonu – zimną zupę.

Zimne zupy można zrobić ze wszystkiego, ale uważam, że niektóre składniki nadają się na lato bardziej niż inne. Na przykład jogurt, arbuz , ogórek, dynia i wszystkie tykwy są uważane przez ajurwedę za składniki chłodzące. Ma to sens, ponieważ wszystkie mają wysoką zawartość wody. Kolendra, mięta, koper włoski, koper i kminek to zioła, o których mówi się, że mają również niesamowite właściwości chłodzące, więc używaj ich, kiedy tylko możesz. Ponadto zupa sama w sobie, ze względu na dużą zawartość wody, jest wyjątkowo nawilżająca – bardzo przydatna, ponieważ pot odprowadza całą wilgoć z organizmu podczas gorącej pory roku. Połącz te zupy z lekką sałatką, opakowaniem lub grillowanymi warzywami – nic ciężkiego, a wszystko gotowe na lato .

W internecie jest pełno przepisów na tradycyjne zimne zupy. Po pierwsze słynne gazpacho, zupa pomidorowa z Hiszpanii, która nie wymaga gotowania – szefowa kuchni  oferuje tutaj szybką, pyszną wersję. Zupa z zielonego groszku szefa kuchni  zajmuje trochę więcej czasu, ale wysiłek odwdzięcza się smakiem. Inspirowana Goanem zupa z orzechów nerkowca, ananasa, słodkich ziemniaków i urraku szefa kuchni to raczej cudowna kreacja.

Możesz je zjeść w odpowiedniej kolacji z błyszczącymi sztućcami i pięknym, świeżym chlebem lub możesz włożyć je do termosu i zabrać ze sobą do biura na szybki, roboczy lunch.

1. Przepis na zupę ogórkową

To chyba najszybsza ze wszystkich zup, które robimy w domu i wraz z moją zupą arbuzową (poniżej) jest to jedna z najfajniejszych, najbardziej kojących letnich potraw. Aby zobaczyć przepis, kliknij tutaj.

Jak zrobić zupę ogórkową

  • Obierz i posiekaj ogórki, z grubsza, jeśli chcesz, zeskrob nasiona, ale zwykle je trzymam, ponieważ podoba mi się konsystencja.
  • Wszystko zmiksuj w blenderze, dopraw i ostudź. Jeśli uznasz, że tekstura jest zbyt gęsta, dodaj trochę zimnej wody, aby konsystencja była tak rzadka, jak chcesz. Gotowe!
  • Na szykowny smak można podawać z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Do grzanek weź stary chleb, posmaruj z obu stron oliwą z oliwek, a następnie pokrój w kostkę. Upraż (lub usmaż, w przypadku naprawdę dekadenckiej wersji), aż będą chrupiące, a następnie posyp zupę tuż przed podaniem. Prawdziwie dbający o zdrowie mogą nawet całkowicie pominąć etap oliwy z oliwek.

 

2. Przepis na zupę dyniową

Jeśli masz nieco bardziej eksperymentalny umysł, możesz dodać trochę posiekanej bazylii przed blendowaniem. Przyznaję, że był to eksperyment, który wyrósł z faktu, że na naszym balkonie rosną trzy doniczki bazylii , ale był to eksperyment, który zakończył się pomyślnie. Bazylia zabarwi zupę na ciemnozielono iw zależności od tego, ile włożysz liści, może przytłoczyć smak dyni, ale będzie pyszna i świeża (i zdrowa!). Możesz także po prostu dodać posiekaną bazylię na wierzch jako dodatek.

1/2 kg dyni
1 duża cebula
5-6 ząbków czosnku
3 duże szklanki wody (lub bulionu)

Sposób przygotowania:

1. Pokrój dynię na kawałki. Z grubsza pokrój cebulę i czosnek i smaż wszystkie trzy razem przez 5 minut.

2. Wrzuć je do szybkowaru z dwiema szklankami wody (lub bulionu warzywnego lub mięsnego, jeśli wolisz) i gotuj przez około 10 minut. Po zgaśnięciu płomienia zostaw dynię w środku – będzie gotować, nawet gdy ostygnie. Dynia powinna być bardzo miękka przed wyjęciem jej z kuchenki. Niech wszystko ostygnie.

3. Dodaj wodę, w zależności od wymaganej grubości zupy i zmiksuj ją w mikserze. Dobrze się wymieszaj – nie chcesz, aby w ustach czuła się wąsata.

4. Dobrze dopraw, zupę ostudź i podawaj.

Zupa Melonowa Schłodzona

Vichyssoise to kolejna tradycyjna zimna zupa, która przyjeżdża do nas z Francji. Używam nieco bastardowej wersji przepisu z tego wielkiego francuskiego tomu gastronomicznego, The Larousse Gastronomique. Oryginalna receptura wymaga porów, których nie dostaję, więc używam dymki lub dowolnej łagodnej białej cebuli. Ostrzeżenie: to nie jest przepis na obserwatorów wagi!

250 g szczypiorku (tylko biała część)
250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
1/4 szklanki masła
7 szklanek wody
Bukiet garni (ja używam gałązek świeżego tymianku, liści laurowych i pietruszki, wszystko zawiązane kawałkiem sznurka)
200 ml crème fraiche, śmietany lub ciężkiej śmietany

Metoda:

1. Pokrój pory w plasterki i zmiękcz je na maśle w przykrytym rondlu. Nie pozwól im się zrumienić!

2. Dodać ziemniaki, wodę, doprawić i wymieszać. Dodaj bukiet garni (sznurek pomoże ci później łatwo go wyłowić) i zagotuj. Gotuj około 30 minut.

3. Zetrzyj mieszaninę w blenderze, a następnie wróć na patelnię. Dodaj śmietanę i zagotuj, często mieszając. Pozwól zupie ostygnąć przez co najmniej godzinę. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.