Spaghetti z pesto z rukoli

2013-02-26
Spaghetti z pesto z rukoli
  • Liczba porcji: 1

Składniki

Pesto z rukoli (na 1 średni słoiczek)

70 g rukoli – 3 solidne garście

50 g sera grana padano

sok z 1/2 limonki

150 ml łagodnej oliwy z oliwek lub 75 ml oliwy z oliwek o wyraźnym smaku i 75 ml oleju rzepakowego

90g nerkowców (3 garście)

1 ząbek czosnku

sól gruboziarnista

pieprz

Dodatkowo

1 plasterek szynki parmeńskiej

100 g makaronu spaghetti

Przygotowanie

Przygotuj pesto – najlepiej dzień wcześniej. Ser zetrzyj na drobnej tarce, zmiksuj wszystkie składniki przypraw solą i pieprzem, dodaj sok z limonki (mi bardziej odpowiada sok z limonki, ale równie dobrze może być cytryna). Ugotuj makaron według wskazówek producenta. Na suchej patelni podsmaż plasterek szynki parmeńskiej, aby zrobił się uroczo chrupki. Makaron wymieszaj dokładnie z 2 łyżeczkami pesto, na wierz ułóż połamaną szynkę parmeńską.

Spaghetti z pesto z rukoli zapakowałam w lunchbox Wacky Practicals.

Zobacz TEST lunchboxa Wacky Practicals.

spaghettizpestozrukoli1 spaghettizpestozrukoli2 spaghettizpestozrukoli3  spaghettizpestozrukoli5 pesto

Powiązane przepisy:
  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

    Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

  • Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym

    Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym

  • Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

    Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

  • Wstążki z karczochami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

    Wstążki z karczochami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    388
  • Białko (g)

    11
  • Tłuszcze (g)

    17
  • Węglowodany (g)

    54

Skomentuj przepis

Comments (2)

  1. posted by banek on 25 września 2013

    a ile można przechowywać takie pesto w słoiczku ?

    • posted by Barbara Dąbrowska-Górska on 25 września 2013

      Nawet do dwóch tygodni, pod warunkiem, że na wierzchu zawsze będzie warstewka oliwy lub oleju, która odcina dopływ tlenu, a tym samym ogranicza rozwój bakterii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *