Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

2013-03-04
Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade
  • Liczba porcji: 4

Składniki

Schab w sosie grzybowym

4 średnie chude plastry schabu bez kości – każdy plaster mniej więcej wielkości talii kart – w sumie około 400g

1 średnia cebula

1 op. mrożonych podgrzybków – 300g

1 małe op. suszonych  podgrzybków – 20g

2 łyżki truflowej oliwy z oliwek (równie dobrze może być zwykła)

1 szklanka bulionu warzywnego

sól

pieprz

Tapenade

1/2 słoiczka suszonych pomidorów

2-3 łyżki oliwy z oliwek

kilka liści świeżej bazylii plus odrobinę do ozdoby

Kasza

200 g suchej kaszy jęczmiennej

Przygotowanie

Suszone grzyby zalać gorącą wodą – ostawić na 10 minut (jeśli będziecie pamiętać możecie namoczyć grzyby na noc, ale 10 minut we wrzątku też wystarczy). Cebulę posiekać. Schab oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę, po chwili dodać plastry schaby i smażyć aż zmienią kolor na szary. Następnie wrzucić mrożone grzyby i odsączone suszone grzyby. Całość podsmażać około 5-7 minut. Wlać bulion warzywny i pozostały po odsączeniu suszonych grzybów płyn. Całość dusić około 30 minut.

W między czasie przy pomocy blendera zmiksować suszone pomidory z oliwą i bazylią. Kaszę jęczmienną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę wymieszać z tapenade (pastą z suszonych pomidorów). Obok ułożyć schab , na schabie zaś grzyby, całość polać sosem i ozdobić bazylią. Smacznego!

Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade zapakowałam w lunchbox Omami Bentobox.

Zobacz TEST lunchboxa Omami Bentobox.

Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

 

Powiązane przepisy:
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

    Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

  • Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

    Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

  • Quinoa (komosa ryżowa) z borowikami, chorizo i szpinakiem

  • Bagietka ze stekiem, masłem czosnkowym, rukolą, suszonymi pomidorami i papryką konserwową.

  • Jagnięce kęsy z pikantnym kuskusem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    407
  • Białko (g)

    28
  • Tłuszcze (g)

    17
  • Węglowodany (g)

    42

Skomentuj przepis

Comments (2)

  1. posted by Łukasz on 19 sierpnia 2013

    Mistrzostwo świata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *