Risotto z pomidorami, ciecierzycą i bazylią

2013-06-27
  • Liczba porcji: 3

W moje wersji risotto zmieszałam pół na pół ryż Arborio z ryżem brązowym, aby zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w daniu. Użyłam też mniejszej ilości masła i parmezanu, aby danie było lżejsze. Rzadko zdarza mi się zachwycać swoim daniem, bo moją główną wadą jest perfekcjonizm. Niemniej jednak jedząc to risotto pomyślałam sobie: pyszne!

Składniki

60 g ryżu brązowego (4-5 łyżek)

60 ryżu do risotto Arborio (4-5 łyżek)

łyżka masła czosnkowego

3 pomidory

1 puszka ciecierzycy

100 ml białego wina

700-800 ml bulionu warzywnego

garść liści bazylii

2 łyżki startego parmezanu

pieprz

Przygotowanie

Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić suchy ryż i smażyć około 1 minuty, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem. Dodać białe wino, poczekać aż odparuje. Do ryżu dodać 2 łyżki od zupy bulionu, poczekać aż się wchłonie, dodać kolejne dwie łyżki, poczekać aż się wchłonie – postępować tak aż zużyjecie 1/2 bulionu. Następnie do risotto dodać pomidory, odczekać aż ryż wchłonie część soku z pomidorów. Kontynuować dodawanie bulionu. Na koniec do risotta dodać odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę, posiekaną bazylię oraz łyżkę startego parmezanu. Resztę parmezanu zużyć do posypania risotta przed podaniem. Smacznego!

Risotto z pomidorami, ciecierzycą i bazylią Risotto z pomidorami, ciecierzycą i bazylią Risotto z pomidorami, ciecierzycą i bazylią Risotto z pomidorami, ciecierzycą i bazylią

Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Pieczona dynia z rozmarynem

    Pieczona dynia z rozmarynem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    468
  • Białko (g)

    19
  • Węglowodany (g)

    72
  • Tłuszcze (g)

    12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *