Quinoa (komosa ryżowa) z borowikami, chorizo i szpinakiem

2013-02-03
  • Liczba porcji: 4

Czy znacie komosę ryżowa? Jeśli nie to pora to zmienić! Spróbujcie tego dania, a quinoa na stałe zagości w waszej kuchni (jest bardzo bogata w białko). W razie problemów z dostępnością możecie swobodnie zamienić ją na ryż lub kaszę gryczaną.

Składniki

1 szklanka suchej komosy ryżowej

2 szklanki bulionu warzywnego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

300g mrożonych lub świeżych pokrojonych borowików

40g chorizo

3 garście szpinaku

łyżeczka suszonego tymianku

sól

pieprz

odrobina oliwy z oliwek

odrobina kremu balsamicznego

Przygotowanie

Jeśli udało Ci się dostać świeże grzyby umyj je i pokrój na mniejsze kawałki. Chorizo pokrój na plasterki, a te jeszcze na pół. Posiekaj cebulę i czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć chorizo i chwilę podsmażaj, aż z kiełbasa stanie się chrupka a tłuszcz wytopi się. Wyjmij chorizo i odłóż obok. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek, a następnie wrzuć grzyby – trzymaj na małym ogniu około 3 minut.  Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.Do składników na patelni wsyp komosę, zamieszaj, aby smaki się połączyły, całość zalej bulionem i duś na średnim ogniu, aż quinoa wchłonie cały płyn i z białej stanie się przeźroczysta (około 15 minut). Na koniec dodaj szpinak, poczekaj aż zwiędnie, wrzuć chorizo, zamieszaj i gotowe! Przed podaniem skropiłam danie kremem balsamicznym (ocet balsamiczny będzie równie dobry).

Quinoę (komosa ryżowa) z borowikami, chorizo i szpinakiem zapakowałam w lunchbox Black&Blum Bentobox.

Zobacz TEST lunchboxa Black&Blum Bentobox.

komosaborowiki3

komosaborowiki1 komosaborowiki5 komosaborowiki4 komosaborowiki2

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

    Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

    Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

  • Meksykański przysmak z chorizo i czerwoną fasolą na francuskim cieście

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    265
  • Białko (g)

    14
  • Tłuszcze (g)

    10
  • Węglowodany (g)

    44

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *