Pieczone ziemniaki z dipem z fety, mięty i chilli

2013-02-22
Pieczone ziemniaki z dipem z fety, mięty i chilli
  • Liczba porcji: 2

Nie umiesz gotować? Nie szkodzi, tego dania nie jesteś w stanie popsuć. Spróbuj pysznych pieczonych ziemniaków z dipem z fety, mięty i chilli.

Składniki

1/2 kg ziemniaków

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

sól gruboziarnista

pieprz

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

DIP

1 opakowanie fety (200g) – najlepiej wybrać prawdziwą fetę z mleka owczego

garstka listków świeżej mięty

1 mała papryczka chilli

Przygotowanie

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój. Obgotuj w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Ważne jest, aby kawałki ziemniaków były mniej więcej równej wielkości. Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny. Ziemniaki po obgotowaniu przełóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem, dokładnie przemieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Do malaksera wrzuć fetę, miętę i chilli. Zmiksuj na gładką masę. Gotowe!

Upieczone ziemniaczki maczaj w dipie z fety. Smacznego!

Pieczone ziemniaki z dipem z fety, mięty i chilli zapakowałam w lunchbox Aladdin.

Zobacz TEST lunchboxa Aladdin: termos, bento 0,6 litra.

pieczoneziemniakidipzfety1 pieczoneziemniakidipzfety2 pieczoneziemniakidipzfety3 pieczoneziemniakidipzfety5 pieczoneziemniakidipzfety4

Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Pieczona dynia z rozmarynem

    Pieczona dynia z rozmarynem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    336
  • Białko (g)

    12
  • Tłuszcze (g)

    18
  • Węglowodany (g)

    33,5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *