Pieczone warzywa z rozmarynem i solą gruboziarnistą – cudowne!

2013-02-08
  • Liczba porcji: 3

Warzywa pieczone to najprostsze co możecie zrobić, jeśli chcecie zabrać ze sobą zdrowy i pyszny lunch. Samo przygotowanie to zaledwie 10 minut, co prawda pieką się długo, ale warto poczekać…:-).

Składniki

3 małe ziemniaki

2 podłużne, czerwone buraki

2 duże marchewki

2 ząbki czonsku

2 małe lub 1 duża cebulka

2 łyżeczki rozmarynu

2 łyżki oliwy z oliwek

sól gruboziarnista

pieprz

Przygotowanie

Warzywa umyć, obrać i pokroić na plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać warzywa rozkładając je równomiernie, aby upiekły się równo. Między warzywami ułożyć 2 całe, obrane ząbki czosnku i przekrojoną na pół cebulkę. Całość skropić oliwą z oliwek, posypać obficie rozmarynem oraz solą i pieprzem do smaku. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni w piekarniku nastawionym na termoobieg. Podawać z dipem z jogurtu greckiego lub śmietany 18% z dodatkiem mielonej, słodkiej papryki.

Pieczone warzywa z rozmarynem i solą gruboziarnistą zapakowałam w lunchbox Black&Blum Bentobox.

Zobacz TEST lunchboxa Black&Blum Bentobox.

pieczonewarzywa1 pieczonewarzywa7 pieczonewarzywa6 pieczonewarzywa5 pieczonewarzywa4 pieczonewarzywa3 pieczonewarzywa2

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Pieczona dynia z rozmarynem

    Pieczona dynia z rozmarynem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    285
  • Białko (g)

    5
  • Tłuszcze (g)

    14
  • Węglowodany (g)

    43

Skomentuj przepis

Comments (2)

  1. posted by Praliné on 8 lutego 2013

    pomysłowe danie, aż się chce skubnąć 😉

  2. posted by Veronika on 8 lutego 2013

    Bardzo zdrowa przekąska do pracy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *