Pasta z bobu i orzechów włoskich z dodatkiem mięty i limonki

2013-01-31
  • Liczba porcji: 4

Czasem kanapka to najprostsze wyjście na lunch do pracy. Zadbajcie jednak, aby kanapki nie były banalne, jak te z wędliną i żółtym serem. Przed wami błyskawiczna, ciekawa pasta z bobu i orzechów z dodatkiem mięty i limonki, idealna do pieczywa wieloziarnistego.

Składniki

450 g świeżego lub mrożonego bobu

3 pełne garście orzechów włoskich

mały pęczek listków mięty

sok z 1 limonki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Do podania

chleb razowy ze słonecznikiem

grana padano

Przygotowanie

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, odstaw do ostygnięcia. Do malaksera wrzuć orzechy, miętę, czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek. Dodaj sól i pieprz oraz obrany z łupinek bób. Całość zmiksuj na pół-gładką masę, powinny być wyczuwalne małe grudki orzechów. Podawaj na razowym chlebie z grana padano.

Pastę z bobu i orzechów włoskich z dodatkiem mięty i limonki zapakowałam w lunchbox Smash M.

Zobacz TEST lunchboxa Smash M.

pastazbobu1 pastazbobu6 pastazbobu5 pastazbobu4 pastazbobu3 pastazbobu2

Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    176
  • Białko (g)

    10
  • Tłuszcze (g)

    11
  • Węglowodany (g)

    17

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *