Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

2013-12-03
Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

Świąteczny akcent w przerwie na II śniadanie…

Składniki

150 g mąki pełnoziarnistej

150 g białej mąki

1 łyżeczka cynamonu

2 garści orzechów nerkowca

2 garści suszonej żurawiny

100g brązowego cukru (ja uzyłam muscovado) – około 5 łyżek

150 ml mleka 2% (3/4 szklanki)

100 ml kefiru (1/2 szklanki)

2 jajka

100g masła (przeważnie 1/2 kostki)

4 łyżki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni. Do dużej miski przesiej mąkę – białą i pełnoziarnistą, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Jajka roztrzep w miseczce, masło roztop i odstaw. Wymieszaj jajka, masło roztopione, mleko i kefir. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników, wsyp płatki owsiane i suszoną żurawinę. Orzechy nerkowca zmiel na drobne kawałki. Ciastem napełnij foremki do muffinków do 3/4 wysokości. Posyp orzechami. Piecz około 25 minut.

Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

 

Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Meksykański przysmak z chorizo i czerwoną fasolą na francuskim cieście

  • Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

    Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

  • Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

    Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *