Mini-kebaby kofta z baraniny z szybką sałatką

2012-11-13
  • Liczba porcji: 2

Domowy kebab? Czemu nie! Z pewnością zrezygnujecie z tego kupnego, kiedy spróbujecie mojej wersji kebaba z baraniny z nerkowcami oraz miętą.

Składniki

300 g mielonej baraniny

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 płaska łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka chilli

odrobina posiekanej mięty

3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca

½ drobno posiekanej czerwonej cebuli

sól

pieprz

sok z cytryny

Sałatka

garść mieszanki sałat

1 duży pomidor

2 rzodkiewki

sól

pieprz

Przygotowanie

Jagnięcinę wymieszaj z przyprawami, miętą, nerkowcami i czerwoną cebulą, skrop sokiem z cytryny. Uformuj z niej 3 podłużne wałki (najlepiej robić to mokrymi rękami). Przygotowane wałki nabij na szpikulce i grilluj na patelni grillowej z niewielką ilością oliwy z oliwek aż kotleciki zrobią się ciemnobrązowe. W misce wymieszaj sałatę, pokrojone na plasterki rzodkiewki i pokrojonego w ćwiartki pomidora. Sałatkę skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.

Mini-kebaby kofta z baraniny z szybką sałatką zapakowałam w lunchbox Goodbyn.

Zobacz TEST lunchboxa Goodbyn.

kofta3 kofta2 kofta1

 

Powiązane przepisy:
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

    Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

  • Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

    Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

  • Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

    Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

  • Quinoa (komosa ryżowa) z borowikami, chorizo i szpinakiem

  • Bagietka ze stekiem, masłem czosnkowym, rukolą, suszonymi pomidorami i papryką konserwową.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    424
  • Białko (g)

    26
  • Tłuszcze (g)

    32
  • Węglowodany (g)

    8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *