Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

2013-10-09
Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną
  • Liczba porcji: 2

Dziś zapraszam na pyszny włoski obiad, prosty, że hej, szybki, że och…Moja wersja czerwonego pesto zamiast orzeszków piniowych uwzględnia migdały, a zamiast oliwy z oliwek aromatyczny nierafinowany olej rzepakowy. Życzę smakowitości!

Ps: Moja córka jak robiłam zdjęcia tego makaronu chodziła wokół (ma 4 lata) i pytała “Mamo, no mamo, mogę już zjeść to danie?”. Po sesji wciągnęła cały!

Składniki

Czerwone pesto z migdałami – pesto na około 6 porcji

1 ząbek czosnku

1/2 słoiczka suszonych pomidorów

solidna garść migdałów

1/2 pęczka listków bazylii, kilka listków odłóż do dekoracji

garść suszonej żurawiny

3 średnie pomidory bez skórki lub 1 puszka krojonych pomidorów

4 łyżki startego parmezanu lub grana padano

1 łyżka wody z gotowania makaronu

sól

pieprz

200g makaronu pełnoziarnistego świderki

Przygotowanie

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odrobinę wody z gotowania odłożyć. Woda ta zawiera w sobie skrobię z gotowania makaronu, jej łyżka, czy dwie świetnie poprawiają konsystencję pesto, sprawiając, że jest bardziej aksamitne.

Czosnek obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na wysokich obrotach. Na koniec wlewamy wodę z makaronu i jeszcze chwilę miksujemy.

Gorący makaron mieszamy dokładnie z pesto i ozdabiamy bazylią. Done!

Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym

    Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym

  • Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

    Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

  • Spaghetti z pesto z rukoli

    Spaghetti z pesto z rukoli

  • Wstążki z karczochami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

    Wstążki z karczochami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    354
  • Białko (g)

    9
  • Węglowodany (g)

    54
  • Tłuszcze (g)

    15

Skomentuj przepis

Comments (3)

  1. posted by Ann on 9 października 2013

    też zamiast orzeszków pini dodaję migdały do pesto 🙂 a ten dodatek żurawiny – świetny pomysł, muszę wypróbować 🙂

  2. posted by Petunia on 13 stycznia 2014

    Szukałam czegoś szybkiego na obiad i kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że to jest to czego szukam. Właśnie się zajadam pierwszy i nie ostatni raz! Zamiast parmezanu dodałam ser żółty. Chyba bardzo nie zgrzeszyłam, bo i tak świetnie smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *