Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)

2013-03-07
Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)
  • Liczba porcji: 2

Ten przepis to hit mojego męża! Lubię gotować dla Niego dania które wcina aż mu się uszy trzęsą.

Składniki

1 średnia podwójna pierś z kurczaka

sól

pieprz

tymianek suszony

łyżka oliwy z oliwek

Sos porzeczkowy

1/2 szklanki czerwonego wina

1/2 szklanki bulionu z kurczaka

2 ząbki czosnku

4 łyżeczki wysokiej jakości konfitury z czarnej porzeczki

czubata łyżeczka masła

pieprz

Dodatki

łyżka orzeszków piniowych

mieszanka sałat

4 ugotowane ziemniaki

suszony koperek

Przygotowanie

Do niewielkiego rondelka wlej wino, postaw na małym ogniu, wrzuć obrane ząbki czosnku w całości, gotuj aż odparuje połowa wina, następnie wlej bulion i dalej gotuj na małym ogniu. W między czasie obierz i ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i kostek, lekko spłaszcz pięścią (tak jak byście używali tłuczka). Oprósz pierś po obu stronach solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, podziel na 4 części. Pierś z kurczaka usmaż na łyżce oliwy z oliwek. Kiedy bulion w połowie odparuje wyjmij ząbki czosnku, dodaj konfiturę z czarnej porzeczki i rozprowadź dokładnie, wrzuć masło – mieszaj aż się rozpuści. Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty odparuj go ciut więcej, na koniec dodaj świeżo mielony czarny pieprz – nie żałuj pieprzu – to super połączenie słodka konfitura i ostrość pieprzu. Na koniec na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. W lunchboxie ułóż garść mieszanki sałat, obok ziemniaki posypane suszonym koperkiem. Na sałacie połóż kawałki kurczaka. Kurczaka polej sosem porzeczkowym i posyp orzeszkami piniowymi.

kurczakzsosemporzeczkowym1 kurczakzsosemporzeczkowym5 kurczakzsosemporzeczkowym4 kurczakzsosemporzeczkowym3 kurczakzsosemporzeczkowym2

Powiązane przepisy:
  • Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

    Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

  • Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

    Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

  • Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

    Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

  • Tortilla z piersią indyka, świeżym szpinakiem i lekkim sosem jogurtowym

  • Enchilada z kurczakiem i sosem pomidorowym

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    298
  • Białko (g)

    42
  • Tłuszcze (g)

    4
  • Węglowodany (g)

    25

Skomentuj przepis

Comments (3)

  1. posted by La Essentia on 13 marca 2013

    Wygląda przepysznie!!! Zapraszam do odwiedzenia mojego przepisu na łososia z ryżem i rukolą… też idealny na lunch! 🙂

  2. posted by Anita on 22 kwietnia 2013

    Świetne pojemniczki na pyszne danie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *