Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

2013-05-05
Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi
  • Liczba porcji: 2

Składniki

5-6 łyżek suchej komosy ryżowej (quinoa) – około 1/2 szklanki

200 g truskawek (1 czubata szklanka)

1 średni banan

łyżka posiekanych orzechów włoskich

2 łyżeczki miodu

szczypta soli

szczypta cynamonu

Przygotowanie

Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka, a jej ziarna zrobią się lekko przezroczyste i puszyste (około 20 minut).Komosę gotujemy z wodą w stosunku co najmniej 1:2 dolewając w razie potrzeby więcej wody – komosa ma całkowicie wchłonąć wodę. Komosę można ugotować dzień wcześniej.

Banana obierz ze skórki i pokrój w półplasterki, truskawki umyj i pokrój z ćwiartki. Połowę truskawek rozgnieć widelcem, drugą połowę pozostaw w ćwiartkach. Ugotowaną komosę wymieszaj z miodem i cynamonem, dodaj rozgniecione truskawki, wymieszaj. Udekoruj bananami i pozostałymi truskawkami. Całość posyp orzechami włoskimi.

Zobacz TEST lunchboxa Black&Blum Bentobox.

 

Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    237
  • Białko (g)

    7
  • Tłuszcze (g)

    5
  • Węglowodany (g)

    43

Skomentuj przepis

Comments (3)

  1. posted by magda on 5 maja 2013

    truskawki i banan, a do tego orzechy! aaa, zjadłabym! 🙂

  2. posted by whiness on 5 maja 2013

    Bardzo zdrowa i smakowita propozycja 🙂 Lubię tę kaszę i z pewnością będę musiała kiedyś ją zapiec.

  3. posted by Emilka on 16 stycznia 2014

    Nie próbowałam jeszcze przyrządzić komosy na słodko, dzięki za przepis. Polecam komosę wszystkim dbającym o dobre samopoczucie, szczupłą sylwetkę i dobre zdrowie. Fajny blog, będę tutaj częściej zaglądała bo przepisy są łatwe i pyszne. Bardzo ładne zdjęcia. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *