Gulasz wieprzowy z aromatyczną wędzoną papryką

2012-12-08
  • Liczba porcji: 3

Ten cudowny gulasz rozgrzeje was i poprawi humor bez względu na pogodę. Jego przygotowanie nie trwa długo, duszenie trochę zajmuje, ale przecież gulasz stoi i bulgoce na kuchence w niczym nam nie przeszkadzając. Przy najbliższej okazji zaopatrzcie się w sklepie typu “kuchnie świata” w wędzoną paprykę w proszku – to niesłychana i niezastąpiona zmiana jakości w stosunku do zwykłej  papryki słodkiej. Nie ma prawdziwego gulaszu bez wędzonej papryki!

Gulasz wieprzowy z aromatyczną wędzoną papryką

 

Składniki

500g łopatki wieprzowej pokrojonej na gulasz

1 cebula

2 czerwone papryki

1 zielona papryka

1 łyżka wędzonej papryki (ja daję tą pół-słodką)

1/2 łyżeczki mielonego kminku

łyżeczka oregano

1 puszka pomidorów

1 łyżka octu z czerwonego wina

sól

pieprz czarny

śmietana 18% do smaku

oliwa z oliwek

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę, paprykę w niewielkie słupki. Cebulę siekam, podsmażam na rozgrzanej oliwie, dorzucam mięso. Dodaję kmniek, sól, pieprz, oregano i wędzoną paprykę – mieszam dokładnie. Niewielką część czerwonych i zielonych słupków papryki odkładam surowe na bok, resztę dodaję do mięsa. Wrzuć pomidory i dolej tyle wody, aby całość była nią przykryta. Duś do miękkości mięsa – około 1,5-2 godzin. Podawaj z pozostałymi słupkami papryki, 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej (około 50g) i kleksem śmietany.

Zmodyfikowałam lekko przepis Jamiego Olivera z “Jamiego w domu”.

Gulasz wieprzowy z aromatyczną wędzoną papryką zapakowałam w lunchbox Goodbyn.

Zobacz TEST lunchboxa Goodbyn.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

    Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

  • Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

    Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

  • Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

    Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

  • Quinoa (komosa ryżowa) z borowikami, chorizo i szpinakiem

  • Bagietka ze stekiem, masłem czosnkowym, rukolą, suszonymi pomidorami i papryką konserwową.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    639
  • Białko (g)

    31
  • Tłuszcze (g)

    35
  • Węglowodany (g)

    50

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *