Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

2013-07-04
Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym
  • Liczba porcji: 5

Składniki

Gołąbki nie są tak trudne w przygotowaniu jak powszechnie się uważa. Moja wersja z kaszą gryczaną, orzechami włoskimi, młoda kapustą i mięsem drobiowym jest nie dość, że lżejsza i ma świetną wartość odżywczą.

1 główka młodej kapusty

500g mielonego mięsa drobiowego dobrej jakości (najlepiej samemu zmielić)

1 torebka kaszy gryczanej (100g suchej)

1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich (3 łyżki)

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

sól

pieprz

suszony i świeży koperek

1 łyżeczka suszonego oregano

500 ml passaty pomidorowej

1 puszka krojonych pomidorów

Przygotowanie

Z kapusty odrywam wierzchnie, brzydkie liście, a następnie wycinam ze środka głąb. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobiną cukru, a następnie sparzam w niej kapustę przez około 5-7 minut. Wyjmuję kapustę, studzę. Odrywam po kolei, powoli, dokładnie liście. Kilka liści odkładam na bok – wyłożę nimi garnek w którym będą się gotowały gołąbki, po to, aby się nie przypaliły. Z każdego liścia odcinam zgrubienia (ta centralna żyłka) na tylnej stronie liścia. Gotuję kaszę gryczaną, ciut dłużej niż zazwyczaj, żeby ładnie się lepiła. Do dużej miski wrzucam przestudzoną kaszę gryczaną, mięso, posiekaną cebulę, 2 posiekane ząbki czosnku, orzechy włoskie, sól, pieprz i oregano. Dodaję na jajka i wyrabiam ręką na gładką masę. Nakładam farsz na liście kapusty i ściśle zawijam.

Na dno garnka układam 2-3 liście kapusty, na liściach kładę gołąbki, zalewam je passatą pomidorową i pomidorami z puszki, ew. dodaję jeszcze ciut bulionu warzywnego. Płynu musi być tyle, żeby przykryć całe gołąbki. Gołąbki zakrywamy głębokim talerzem, aby zapobiec ich wypływaniu i umożliwić równomierne gotowanie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny dolewając od czasu do czasu odrobinę bulionu. Na 15 minut przed końcem gotowania do gołąbków dodajemy garść posiekanego koperku. Sos pomidorowy po wyjęciu gołąbków można zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

 

Powiązane przepisy:
  • Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

    Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

  • Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

    Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

  • Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)

    Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)

  • Tortilla z piersią indyka, świeżym szpinakiem i lekkim sosem jogurtowym

  • Enchilada z kurczakiem i sosem pomidorowym

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    398
  • Białko (g)

    29
  • Tłuszcze (g)

    13
  • Węglowodany (g)

    53

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *