Enchilada z kurczakiem i sosem pomidorowym

2013-01-26
  • Liczba porcji: 3

Składniki

500 g dobrej jakości mielonego mięsa drobiowego (kupuję pierś i mielę sama)

1 średnia cebula

2 małe ząbki czosnku

½ łyżeczki kminku

½ łyżeczki chilli

½ łyżeczki suszonego oregano

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

1 puszka czerwonej fasoli

6  dużych kukurydzianych tortilli lub 8 małych

400 ml passaty pomidorowej

1 małe op. śmietany 18%

4 łyżki startego żółtego sera np. Gouda, najlepiej jednak Cheddar

1 świeży pomidor

natka pietruszki

Przygotowanie

Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodajemy kminek, chilli i oregano, smażymy jeszcze 1-2 minuty. Wrzucamy mięso z kurczaka, podsmażamy. Pod koniec smażenia wlewamy 200 ml passaty i odparowujemy aż zawartość patelni zgęstnieje. Na koniec wrzucamy odsączoną czerwoną fasolę i rozgniatamy widelcem, aby uzyskać jednorodną masę. Pozostałą część passaty mieszamy dokładnie na zimno z ¾ małego opakowania śmietany, resztę śmietany zostawiamy do podania. W tortille zawijamy nadzienie z i układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy mieszanką passaty ze śmietaną i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Podajemy z odrobiną świeżej śmietany, którą wcześniej odłożyliśmy, pokrojonym w kostkę świeżym pomidorem i natką  pietruszki.

Enchiladę z kurczakiem i sosem pomidorowym zapakowałam w lunchbox Omami Bentobox.

Zobacz TEST lunchboxa Omami Bentobox.

enchiladakurczal1 enchiladakurczal8 enchiladakurczal6 enchiladakurczal5 enchiladakurczal4 enchiladakurczal2

 

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

    Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

  • Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

    Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

  • Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

    Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

  • Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)

    Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)

  • Tortilla z piersią indyka, świeżym szpinakiem i lekkim sosem jogurtowym

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    566
  • Białko (g)

    44
  • Tłuszcze (g)

    22
  • Węglowodany (g)

    28

Skomentuj przepis

Comments (3)

  1. posted by Karola on 18 kwietnia 2013

    Jaka passata jest użyta do tego przepisu?

    • posted by Basia Dąbrowska-Górska on 18 kwietnia 2013

      Karola użyłam jeśli mnie pamięć nie myli Cirio z kartonika czystą, bez dodatków czosnku, czy bazylii. 🙂

      • posted by Karola on 19 kwietnia 2013

        Dzięki 🙂 pomidorek na śmietanę jest boski 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *