Pokaż mi swoje śniadanie, a powiem Ci jak jesz! Wyniki badania “Style śniadaniowe wśród Polek”.

Autor : | 0 Komentarzy | On : Czerwiec 10, 2016 | Kategoria : Dieta i zdrowe żywienie, Różności

Pretekstem do tego wpisu blogowego są wyniki badania „Style śniadaniowe wśród Polek” wykonanego na zlecenie California Prune Board, które obrazują jakie są postawy Polek wobec śniadania, ale także konkretnie pokazują co najczęściej jada się w polskich domach o poranku. Czytając wyniki badania pomyślałam sobie „Pokaż mi swoje śniadanie a powiem Ci jak jesz!”.

Panie zgodnym chórem twierdzą, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i należy je spożywać wcześnie rano (do godziny po wstaniu). Dla większości Polek śniadanie jest stałym elementem poranków, codziennie jada je aż 79% badanych. Super wieści!

Jednak, gdy przyjrzymy się polskim stołom okazuje się, że bez względu na styl na śniadania respondentki najczęściej spożywają: pieczywo ciemne i jasne, wędliny oraz żółty ser, czyli…KANAPKI, nieśmiertelne kanapki z szynką lub serem. „Poszaleć” zdarza się Polkom w weekend, wtedy jadają jajecznicę, płatki, kiełbaski, czy tosty. Mnie, jako dietetyka najbardziej smuci, że surowe warzywa i owoce są codziennością tylko dla niewielkiego odsetka Pań.

Z wyników badania powstał obszerny, bardzo ciekawy raport. Zachęcam do lektury, znajdziecie tam także mój komentarz. Poniżej możecie przyjrzeć się infografice, która prezentuje najważniejsze wyniki, zaś pod infografiką NIESPODZIANKA! Pyszne i zdrowe śniadaniowe przepisy mistrzyni kulinarnej prostoty Mariety Mareckiej!

Pełna treść raportu: http://bit.ly/21bOUpq

Infografika

CPB Style śniadaniowe wśród Polek infografikaB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy śniadaniowe (same pyszności!!) Mariety Mareckiej

Bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiem

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru trzcinowego, najlepiej drobnego
  • 50 g dobrego masła
  • 1 jajo
  • 100 ml mleka
  • Ok. 100 g śliwki kalifornijskiej
  • Duża garść orzechów włoskich
  • 1 laska wanilii
  •  czubek łyżeczki soli

Twarożek:

  • 200 g chudego twarogu
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 3-4 śliwki kalifornijskie
  • Łyżeczka miodu
  • Skórka z połowy pomarańczy

Przygotowanie:

Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Jajo rozkłócamy z mlekiem i wlewamy ok. 2/3 do mąki. Dodajemy ziarenka wanilii, miękkie masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier i sól. Rozcieramy składniki w palcach, aż utworzy nam się kruszonka, następnie szybko zagniatamy całość na gładkie ciasto. Śliwki i orzechy kroimy drobno i wgniatamy w ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta formując zgrabne kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut. W tym czasie zalewamy wrzątkiem śliwki i odstawiamy, żeby zmiękły. W malakserze łączymy twaróg, miód, jogurt, skórkę z pomarańczy i odciśnięte z nadmiaru wody śliwki. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, słodki, śliwkowy serek. Podajemy do upieczonych bułeczek.

 

bułka serek 4LB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich

Składniki:

Indyk:

  • 1 pierś z indyka (ok. 300 g)
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu

Pasta:

  • ½ szklanki śliwek kalifornijskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki dobrego ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Pieprz

Do podania:

  • 4 kromki ciemnego pieczywa pełnoziarnistego
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 liście sałaty

Przygotowanie:

Kolendrę i kumin krótko prażymy na suchej patelni, aż ziarenka zaczną pachnieć. Następnie ucieramy je w moździerzu, dodajemy sól, pieprz i kurkumę. Mieszanką nacieramy pierś z indyka i odkładamy do lodówki. Śliwki i starty imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż śliwki zmiękną na 15 minut. Do rękawa do pieczenia przekładamy indyka, zalewamy płynem spod śliwek i dorzucamy owoce. Całość można wstawić do lodówki na noc, żeby się zamarynowała. Następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Śliwki na pastę zalewamy wodą, krótko podgrzewamy i odcedzamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z ketchupem, sosem sojowym i pieprzem dodajemy do śliwek. Miksujemy blenderem na pastę. Kromki pieczywa smarujemy masłem, układamy listki sałaty, na to plaster pieczeni z indyka. Całość smarujemy 1-2 łyżeczkami pasty i przykrywamy druga kromką pieczywa.

kanapka z indykiem 6LB

 

Razowa kasza kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

  • ½ szklanki suchej, razowej kaszy kuskus
  • ½ szklanki śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • ¼ szklanki orzechów macadamia
  • ¼ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki gęstego jogurtu bałkańskiego
  • Skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka jagód goji
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Śliwki kroimy drobniej i mieszamy z ksylitolem, jagodami goji i suchą kaszą. Zalewamy całość wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad zawartość miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8 minut. W tym czasie kroimy drobniej orzechy i krótko prażymy je na suchej patelni. Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Łączymy skórkę, sok z jogurtem i schładzamy. Kaszę mieszamy z olejem kokosowym i orzechami. Podajemy z jogurtem cytrynowym.

kasza kuskus 1LB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *