Recipes Using Ingredient: pomarańcze

Sezon na pomarańcze zaczyna się w listopadzie. Najlepsze owoce możemy kupić do końca lutego, choć pomarańcze można dostać przez cały rok. Jak kupować? Wybieraj owoce o jednorodnej skórce, bez przebarwień, plam, czy bruzd. Nie kupuj owoców w siatce, bo nie jesteś w stanie obejrzeć wszystkich sztuk – mogą się tam znaleźć owoce spleśniałe, a pleśń „rozsiewa” się na pozostałe pomarańcze. Nie kupuj także pomarańczy w papierowych bibułkach, bo są one dodatkowo nasączone środkami konserwującymi. Postaw na ciężkie owoce, o nasyconej barwie. Wybierając owoce o większej masie można być pewnym, że dominuje w pomarańczy miąższ, a nie gruba skórka. Pomarańcze nie mogą być miękkie, bo to może oznaczać, że rozpoczął się proces gnilny. Błyszcząca skórka przeważnie osiągana jest przez woskowanie :-/. Jak przechowywać? Dojrzałe owoce przechowujemy w temperaturze pokojowej przez około 5 dni. Pomarańcze nie dojrzewają w trakcie przechowywania. Najważniejsze jest, aby pamiętać, że pomarańcze (i w ogóle wszystkie owoce cytrusowe) należy starannie myć przed spożyciem, bowiem są one na powierzchni pokrywane silnymi środkami grzybobójczymi. Nie wystarczy owoców obrać. Obierając nieumyte pomarańcze przenosimy środki konserwujące na miąższ owocowy. Jak wykorzystać? Pomarańcze są idealne na przekąskę, do wyciskania świeżego soku, do deserów i sałatek owocowych. Owoce te świetnie sprawdzą się także do potraw słodko-ostrych np. na pomarańczowy chutney, czy do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie pomarańczowym, czy w cząstkach do sałatki.  Stanowią także fantastyczny surowiec do wyrobu dżemów i konfitur.

Sałatka pomarańczowa z kurczakiem i granatem

Kategoria przepisu:, ,

Zaskakujące połączenie smaku słodkiego z kwaśnym. Pyszne i bardzo sycące! solidna garść mieszanki sałat lub ...

...więcej

Cytrusowa sałatka owocowa z amarantusem

Kategoria przepisu:, , ,

Szybka, zdrowa, smaczna, sycąca, czegóż chcieć więcej…? 1 pomarańcza 2 mandarynki 1 mały banan 1 ...

...więcej