“Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła” Nicole Young

Autor : | 0 Komentarzy | On : Październik 23, 2012 | Kategoria : Fotografia kulinarna, Różności

fotografiakulinarna2To nie będzie subiektywna recenzja, nie może być. Dzięki tej książce po raz pierwszy zetknęłam się z fotografią kulinarną i fotografią jako taką w ogóle (używania kompaktu w trybie auto na potrzeby tego postu nie nazywam fotografią). Ta pozycja sprawiła, że prowadzę lunchblog.pl i robię to, co robię.

Ze względu na tytuł po „Fotografię kulinarną” sięgną osoby zainteresowane tematem, jednak z pewnością mogę ją polecić każdemu, kto chce poznać i zrozumieć podstawowe pojęcia związane z aparatem, oświetleniem, kompozycją. Temu poświęcone są trzy pierwsze rozdziały: podstawy fotografii, sprzęt fotograficzny i oświetlenie.

Dalej wchodzimy już w tematykę kulinarną, choć kiedy mowa o kompozycji, czy interfejsie Photoshopa skorzystać może każda osoba początkująca.

Dowiemy się zatem wiele na temat stylizacji i rekwizytów używanych w trakcie, a także o kompozycji zdjęcia. Potem poświęcimy chwilę na poznanie programu do obróbki zdjęć, jakim jest wspomniany już Photoshop.

Autorka przedstawia zagadnienia zwięźle, nie ma skłonności do „wodolejstwa”, przez co dostajemy skondensowany temat w pigułce. To dla mnie duży plus. Jednocześnie pisze ciekawie, można nawet stwierdzić, że wciągająco.

Każdy rozdział rozpoczyna omówienie przykładowego zdjęcia, dalej przechodzimy do właściwej treści, aby na końcu móc rozwiązać zadania sprawdzające nasz poziom wiedzy.

Moją ulubioną częścią książki, z której wyciągnęłam najwięcej, jest ostatni rozdział, w którym Nicole S. Young omawia 8 zdjęć krok po kroku od kompozycji, stylizacji, przez zastosowane oświetlenie, na postprodukcji skończywszy. Cały proces oglądamy na zdjęciach, a potem razem z autorką pracujemy nad ostatecznym wyglądem zdjęcia w programie Photoshop. Dzięki temu możemy samodzielnie odtwarzać podobne sesje w warunkach domowych.

Piękne zdjęcia, śliski papier. Wydanie ładne, aczkolwiek okładka miękka.

„Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła” jest książką niezwykłą. Zdaję sobie sprawę, że w tym temacie można znaleźć lepsze pozycje, jednak dla mnie ta pozostanie jedyna, wyjątkowa, bo…pierwsza.

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *