Tydzień 2 – JADŁOSPIS – SEXY DO LATA – Cosmopolitan

Autor : | 5 komentarzy | On : Luty 26, 2014 | Kategoria : COSMO, Dieta i zdrowe żywienie

Jadłospis – tydzień 2

 

TUTAJ znajdziesz LISTĘ ZAKUPÓW NA TYDZIEŃ 2 akcji SEXY DO LATA

UŁATWIENIA:

  • Jeśli pracujecie/uczycie się w miejscu, gdzie ciężko jest odgrzać i zjeść większy posiłek możecie zamienić miejscami obiad z kolacją. Najważniejsze, aby ostatni posiłek jeść na 3 godziny przed snem.
  • Kiedy naprawdę (!) brakuje Wam czasu możecie gotować jeden obiad na dwa dni, drugiego dnia tylko odgrzewacie danie.

WAŻNE! Przez cały dzień wypijaj około 2 litrów bezkalorycznych płynów:

  • woda (może być z dodatkami smakowymi jak plasterki cytryny, pomarańczy, mandarynki, limonki, plasterki ogórka, liście mięty, liście bazylii)
  • (niesłodzone) herbata zielona, herbata czerwona, herbaty owocowe, napary ziołowe.

Dzień 8

Śniadanie

Ziołowy twarożek z ogórkiem: 1 op. serka wiejskiego , 1/3 zielonego ogórka pokrojonego w kostkę, szczypta soli i pieprz, posiekany koperek, ew. ½ ząbka czosnku lub czosnek w proszku. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem wiejskim. Dodać ogórka i posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kromką chleba pełnoziarnistego.

II śniadanie

1 pączek (bo żyje się raz) 🙂

Obiad

Wstążki z kiełkami (2 porcje):  2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego wstążki (lub dowolny inny kształt, to co akurat jest w kuchennej spiżarni), łyżka oleju rzepakowego, 2 pomidory, 6 czarnych oliwek, ½ opakowania mieszanki kiełków, ząbek czosnku, 2 płaskie łyżki sera żółtego do posypania, zioła do smaku. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, pokroić w kostkę, oliwki pokroić na połówki. Na patelni z łyżką oleju rzepakowego zeszklić czosnek, następnie dodać oliwki i pomidory – dusić kilka minut. Doprawić do smaku dowolnymi ziołami. Na patelnię wyłożyć makaron i wymieszać. Posypać kiełkami i serem żółtym.

Podwieczorek

2 kromki chleba chrupkiego razowego, garść pestek dyni (30g)

Kolacja

Warzywa z tuńczykiem: ½ op. dowolnych warzyw na patelnię (200g) usmaż na łyżce oliwy z oliwek, podawaj z ½ puszki tuńczyka w sosie własnym.

 

Dzień 9

Śniadanie

Razowiec z pastą jajeczną: 2 kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane pastą jajeczną z przepisu niżej, posyp garścią mieszanki kiełków (z poprzedniego dnia)

Pasta jajeczna (2 porcje): 2 małe jajka, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, łyżeczka majonezu. Jajko ugotowane na twardo zetrzeć na tarce, połączyć z natką pietruszki i majonezem, przyprawić.

II śniadanie

1 małe op. jogurtu naturalnego, garść suszonej żurawiny (30g) lub 3-4 suszone morele

Obiad

Pieczona pierś z kurczaka podawana ze szpinakiem i soczewicą: 1 porcję pieczonej piersi z kurczaka według poniższego przepisu podawaj z garścią świeżego szpinaku typu baby i ½ szklanki ugotowanej do miękkości czerwonej soczewicy (soczewicę dopraw solą, pieprzem i dowolnymi ziołami).

Pieczona pierś z kurczaka (2 porcje): 200g mięsa z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, sok z ½ cytryny, sól, pieprz. Posiekaj czosnek, dodaj oliwę i sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Pierś umyj, oczyść z błonek, kostek, wrzuć do marynaty i odstaw na noc. Zamarynowaną pierś włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Krój w plasterki po wystygnięciu.

Podwieczorek

2 wafle ryżowe, ½ puszki tuńczyka w sosie własnym (z poprzedniego dnia)

Kolacja

Sałatka z serem brie i winogronami: garść liści baby szpinaku, mała kiść ciemnych winogron (ok. 70g), 50g sera brie pokrojonego w trójkąciki, 4 orzechy włoskie, sok z cytryny. Winogrona pokroić na połówki, wymiesza ze szpinakiem, ułożyć trójkąciki sera, dodać orzechy i skropić sokiem z cytryny.

 

Dzień 10

Śniadanie

Owsianka z truskawkami i orzechami: 3 łyżki płatków owsianych górskich, 1 szklanka mleka 2%, ¾ szklanki truskawek z mrożonki, 5 orzechów włoskich, łyżeczka miodu. Ugotuj płatki na mleku, wymieszaj z truskawkami, posyp posiekanymi orzechami włoskimi, wymieszaj z miodem.

II śniadanie

1 wafel ryżowy posmarowany cienko masłem orzechowym, 1 duża pomarańcza

Obiad

Udawana pizza z mozzarellą: 1 placek tortilla, ½ kulki sera mozzarella, ½ szklanki passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego, posiekane liście bazylii, 3 suszone pomidorki. Placek tortilla posmaruj przecierem pomidorowym, rozłóż porwaną mozzarellę i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 5-7 minut. Po wyjęciu posyp posiekanymi liśćmi bazylii i pokrój na trójkąciki.

Podwieczorek

szklanka soku wielowarzywnego, garść pestek słonecznika (30g)

Kolacja

Kolorowe kanapki z serem pleśniowym: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 50g sera brie, liście sałaty, plasterki pomidora, plasterki ogórka kiszonego. Na kromki chleba ułóż liście sałaty, plasterki ogórka kiszonego i pomidora, przykryj plasterkami sera brie.

Dzień 11

Śniadanie

Komosa ryżowa na słodko z bananem i mandarynką: 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, 1 mały banan, 1 mandarynka, szczypta cynamonu. Komosę ugotuj w wodzie, aż jej ziarna zrobią się lekko przezroczyste i puszyste. Banana pokrój w półplasterki oprósz cynamonem, mandarynkę podziel na cząstki. Wymieszaj banana z komosą i mandarynkę, ewentualnie dosłódź łyżeczką ksylitolu.

II śniadanie

szklanka kefiru lub maślanki naturalnej

Obiad

Ryba z salsą pomidorową i kaparami (2 porcje): 300g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola, tilapia), sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek. Salsa: 2 pomidory, 1 łyżka kaparów, posiekana natka pietruszki, posiekana bazylia, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz. Filety umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem, usmaż na oliwie z oliwek lub grilluj na grillu elektrycznym. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę, dodaj oliwę, ocet, sól i pieprz. Wymieszaj z kaparami oraz posiekaną natką i bazylią. Na talerzu ułóż rybę, przykryj salsą. Podawaj ze szklanką ugotowanej fasoli szparagowej (może być z mrożonki).

Podwieczorek

4 kawałki gorzkiej czekolady

Kolacja

Sałatka Caprese z pesto i pistajami: ½ kulki sera mozzarella (z poprzedniego dnia), 1 pomidor, łyżka posiekanych pistacji, łyżeczka pesto (zielone lub czerwone).Pomidora umyj i pokrój w plasterki, mozzarellę również pokrój w plasterki. Ułóż naprzemiennie plasterki pomidora i mozzarelli. Całość posmaruj pesto i posyp pistacjami.

 

Dzień 12

Śniadanie

Kanapki z aromatyczną pastą fasolowo-pomidorową: 2 kromki pieczywa razowego posmaruj pastą przygotowaną z poniższego przepisu:

Aromatyczna pasta fasolowo-pomidorowa (5 porcji): 1 odsączona puszka białej fasoli, 5 suszonych pomidorów, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki. Składniki zmiksować na gładką masę.

II śniadanie

Koktajl z kiwi: 1 kiwi, ½ banana, 1 op. średnio-gęstego jogurtu naturalnego lub 100 ml kefiru. Składniki zmiksować na gładką masę.

Obiad

Cukinia z kaszą gryczaną (2 porcje): 1 duża cukinia, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 2 łyżki startego żółtego sera, 2 pomidory, sól, pieprz. Kaszę ugotować. Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć. Cebulę drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy z oliwek zeszklić cebulę, dodać miąższ cukinii i pomidory. Doprawić solą i pieprzem, połączyć z kaszą, wymieszać. Cukinię nadziać farszem, posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20 minut.

Podwieczorek

1 jajko na twardo, 1 pomidor – podawać razem jajko i pomidora pokrojone w ćwiartki ze szczyptą soli

Kolacja

Kanapki trójkolor: 2 kromki chleba razowego posmarowane odtłuszczonym (ale nie 0%) serkiem naturalnym, słupki papryki i posiekana natka pietruszki na kanapkę.

 

Dzień 13

Śniadanie

Sałatka owocowa: 2 krążki ananasa z puszki (lub świeżego), 1 mandarynka, 1 banan, ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka niskosłodzonej konfitury owocowej lub miodu.

II śniadanie

1 małe op. sezamków (30g)

Obiad

Pulpeciki z suszonymi pomidorami (2 porcje): 300 g mielonego mięsa wieprzowego, 6 suszonych pomidorów odsączonych mocno z oliwy, ¼ szklanki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekana natka pietruszki lub bazylia. Pomidory drobno pokrój, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso wymieszaj z pomidorami, , czosnkiem, bułką i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj kotlety i smaż na oliwie lub grilluj na grillu elektrycznym. Podawaj ze szklanką ugotowanego bukietu jarzyn na 1 porcję.

Podwieczorek

2 wafle  ryżowe posmarowane aromatyczną pastą fasolowo-pomidorową (z poprzedniego dnia), plasterki rzodkiewki na kanapkę

Kolacja

Warzywa z fetą: ½ op. dowolnych warzyw na patelnię (200g) usmaż na łyżce oliwy z oliwek, podawaj z 2 łyżkami sera feta w kostce.

 

Dzień 14

Śniadanie

Jajecznica z papryką: 2 jajka, łyżeczka oleju rzepakowego, ½ czerwonej papryki, łyżeczka pestek dyni, kromka chleba pełnoziarnistego. Na rozgrzanym oleju rzepakowym usmaż jajecznicę, pod koniec smażenia dodaj paprykę pokrojoną w słupki i pestki dyni, podawaj z chlebem.

II śniadanie

4 plasterki ananasa z puszki (lub świeżego, z poprzedniego dnia) posypane łyżką posiekanych orzechów nerkowca (15g)

Obiad

Penne z fetą, pomidorkami koktajlowymi i miętą (2 porcje): 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego typu penne-rurki (lub inny dowolny kształt), 1 ząbek czosnku, 10 pomidorków koktajlowych, garść świeżych liści mięty, 4 łyżki sera feta w kostce, łyżka oliwy z oliwek. Na rozgrzanej oliwie smaż posiekany czosnek, dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al. dente, wymieszaj z pomidorkami – zdejmij z ognia, dodaj fetę i posiekaną miętę.

Podwieczorek

1 op. serka wiejskiego, 2 rzodkiewki

Kolacja

Zielona zupa brokułowo-cukiniowa (4 porcje): 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 mały por, 1 mała cukinia, 500 g brokułów, 1 litr bulionu warzywnego, sól, pieprz. Podsmaż w garnku, na rozgrzanej oliwie, posiekany czosnek. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj pora, cukinię pokrojoną w kostkę oraz umyte i pokrojone na małe różyczki brokuły. Zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zmiksuj całość na jednolity krem, dopraw solą oraz pieprzem.

 

sexy do lata wybrana

 

 

Share This Post!

Comments (5)

  1. posted by Ala on 1 marca 2014

    Dzien dobry Paniu Basiu,
    Czym moge zastapic paste fasolowo-pomidorowa i soczewice?
    Pozdr,
    Ala
    P.S. Bardzo przypadl mi do gustu jadlospis. Zaczynam jutro i mam nadzieje, ze przyniesie pozadane efekty 🙂
    Milego weekendu!

    • posted by Barbara Dąbrowska-Górska on 1 marca 2014

      Alu żadne strączkowe nie wchodzą w grę?

      • posted by Ala on 1 marca 2014

        Wiekszosc niestety raczej nie ale prosze podac przyklad moze akurat 🙂

        • posted by Barbara Dąbrowska-Górska on 2 marca 2014

          Alu spróbuj pasztetów warzywnych Primavika, oparte na strączkach i warzywa, różne smaki, może znajdziesz coś dla siebie. Kupisz je w każdym eko sklepie.

          • posted by Ala on 3 marca 2014

            Dziekuje!

             

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *