Top 10 „lunchowych” zasad

Autor : | 0 Komentarzy | On : Listopad 28, 2012 | Kategoria : Różności

Top 10 „lunchowych” zasad

 

1. Stawiaj na smak, zapach, estetykę.

Posiłek zabierany w lunchboxie nie musi być nijaki. Powinno być wręcz przeciwnie. Jedzenie silnie oddziałuje na zmysły i tylko wtedy jest dla nas w pełni satysfakcjonujące. Nie warto marnować życia na kiepskiej jakości posiłki. Od dziś porzuć fast-foody, kiepskie stołówki i korzystaj z naszych przepisów na szybki, prosty lunch, który będzie jednocześnie smaczny i aromatyczny..da Ci przyjemność! Lunchblog.pl zapewni Ci szereg pomysłów na dania na wynos. Chcemy być dla was częścią małej, kuchennej rewolucji. Mała rewolucja + duża liczba osób = wielka zmiana, poprawa jakości żywienia w pracy i szkole.

2. Szybkość to jest to!

Dania, które proponujemy na lunchblog.pl są bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich wykonanie przeważnie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Wiedz, że przy pomocy odpowiednich narzędzi kuchennych i technik kulinarnych można gotować zdrowo i smacznie bez spędzania długich godzin w  kuchni.

3. Zabieraj lunch – oszczędzaj pieniądze.

Czy liczyliście kiedyś ile tygodniowo wydajecie na lunche w pracy? Miesięcznie? Rocznie? Tak, mnie też to przeraża. Obiecuję wam, że kiedy przekonacie się do zabierania ze sobą lunchów/obiadów do pracy/szkoły z ulgą odetchnie także wasz portfel. Wykorzystacie bowiem składniki dostępne w domu, zaś przygotowanym posiłkiem możecie obdzielić bliskich: męża, dzieci. Oszczędzacie i dbanie o siebie oraz rodzinę w jednym@

4. Nie przesadzaj z dekoracją!

Chcemy oszczędzać czas, mieć go jak najwięcej dla siebie i jednocześnie gotować jak najszybciej nie tracąc na smaku. Z tego bardzo Cię proszę nie przesadzaj z dbaniem o estetykę dań do lunchboxów. Pozwól sobie na swobodę, nie krój marchewki na równe kostki, skorzystaj z miksera kuchennego, nie układaj wszystkiego równiutko i pod linijkę. Wiem, że cześć z was ma takie zapędy. Uwierzcie mi te dodatkowe 10 minut lepiej poświęcić podstawowemu przygotowaniu posiłku niż jego dekorowaniu. Wiem, japońskie bento są takie „śliczne”. Wasze lunche niech będą po prostu smaczne i…zrobione!

5. Pamiętaj o wartościach odżywczych.

O wartości odżywczej na lunchblog.pl będziecie czytać jeszcze nie raz, z zawodu jestem dietetykiem, szczęśliwie nie radykalnym, lodów i czekolady się nie boję J. Nie dodaję też produktów do dań tylko dlatego, że są smaczne, ale być może kompletnie niejadalne. Spokojnie! Tutaj chcę tylko zaznaczyć, aby pamiętać, iż każdy lunch/obiad na wynos powinien składać się z wartościowego białka (drób, ryby, czerwone mięso, warzywa strączkowe), węglowodanów złożonych (różne rodzaje kasz, ziemniaki, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty) oraz warzyw i/lub owoców zarówno w formie surowej jak i gotowanej.

6. Wielozadaniowość na maksa.

Czas, czas i jeszcze raz czas…i właśnie po to potrzebna jest wielozadaniowość. Wiesz, co mam na myśli? Na patelni podsmażasz cebulkę ,w garnku gotuje się makaron, a Ty w tym czasie kroisz suszone pomidory i szynkę parmeńską. Tak właśnie będziemy pracować!

7. Zadbaj o bezpieczeństwo mikrobiologiczne!

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne jest bardzo ważnym aspektem przygotowywania lunchów/obiadów na wynos. Każde świeże warzywa i owoce zawsze myj pod bieżącą, ciepłą wodą (pomarańcze i banany też!). Do dań nie używaj składników surowych – sushi i carpacio wołowe to nie najlepszy, w grę nie wchodzą także te posiłki do przygotowania których używa się surowych jaj. Same jajka zawsze należy wyparzać pod wrzącą wodą. Dbajcie o czystość narzędzi, blatów, kuchennych ściereczek i gąbeczek. Myjcie mikrofalówkę, przycisk tego urządzenia, zaraz po klawiaturze i telefonie, jest najbrudniejszym miejscem w domu, na którym butują liczne drobnoustroje chorobotwórcze.

8. Planuj zakupy.

Planuj posiłki na wynos z co najmniej dwu dniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu będziesz miał/miała okazję, aby kupić wszystkie składniki i Twoje starania nie rozbiją się o banalną, ale jakże ważną logistykę zakupową.

9. Używaj sezonowych produktów.

Produkty spożywcze, w szczególności zaś warzywa i owoce są najsmaczniejsze, najdorodniejsze, najbardziej aromatyczne, najtańsze i najzdrowsze (najwyższa koncentracja składników odżywczych) w sezonie. Korzystaj z tego!

10. Wybierz funkcjonalny i ładny lunchbox.

Lunchboxy nie musi być brzydkim plastikowym pudełkiem. Dzięki pomysłowości projektantów możecie teraz kupić lunchboxy, które są nie tylko praktyczne, ale także bardzo ładne. Zaopatrzcie się w 2-3 sztuki, które pozwolą wam wygodnie zabierać zarówno zupy, jak i dania drugie. Zwróćcie uwagę na podziałki, dodatkowe pojemniczki na sos, czy sztućce. Wybór jest ogromny! Jeśli szukacie inspiracji popatrzcie na nasze zdjęcia!

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *