Świąteczny klimat ze śliwką kalifornijską :: warsztaty kulinarno-fotograficzne

Autor : | 0 Komentarzy | On : Grudzień 16, 2015 | Kategoria : Dieta i zdrowe żywienie, Różności

Przyjaciółka z Kalifornii znowu zaszalała! 🙂

Nie mogę w to uwierzyć, ale to już ponad rok odkąd jako ekspertka, dietetyk wspieram kampanię informacyjną dotyczącą śliwki kalifornijskiej „Przyjaciółka z Kalifornii” prowadzoną przez California Prune Board Polska.
W tym roku po raz kolejny spotkaliśmy się na pysznych, ciepłych, pachnących świątecznych warsztatach kulinarnych, które odbyły się w studiu CookUp Bielany. Ojjj działo się! Kuchnią rządził genialny Witek Iwański, który po mistrzowsku przygotował pieczonego indyka (o ludzie! mięso rozpływało się w ustach), imprezę poprowadził charyzmatyczny Paweł Loroch, a całość uzupełniły zajęcia z fotografii kulinarnej prowadzone przez cudną Beatę Lipow z Lawendowego Domu. Ja nie byłabym sobą gdybym nie dodała kilku słów od siebie na temat walorów zdrowotnych i wartości odżywczej śliwki kalifornijskiej.

Ochoczo gotowaliśmy! Efekt, co było do przewidzenia, przesmaczny. Na pięknie przystrojonym stole gościły:

  • Pudding śliwkowy z szałwią i boczkiem
  • Świąteczny Eggnog
  • Ciasteczka półkruche z gorącym sosem śliwkowo-czekoladowym
  • Chutney śliwkowy z kolendrą i kminem
  • …no i GWIAZDA PIECZONY INDYK 🙂

Do tego jeszcze każdy z uczestników „nastawił” po butelce domowej nalewki ze śliwek kalifornijskich z winem Marsala. Na święta będzie jak znalazł!
Dziś specjalnie dla Was zdradzam przepis Witka Iwańskiego na chutney śliwkowy z kolendrą i kminem, który sama przygotowałam (no dobra z pomocą Pani Adrianny, którą serdecznie pozdrawiam :-)). Jest bardzo aromatyczny, super smaczny i szybki w przygotowaniu. Choć ma sporo cukru, to jako dodatek do mięsa będzie idealny. Spróbujcie!

Więcej informacji o suszonej śliwce kalifornijskiej i California Prune Board znajdziecie tu:http://www.californiaprunes.pl/

Chutney śliwkowy z kolendrą i kminem

Składniki na 5 porcji:

  • 500 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 szalotki
  • Olej słonecznikowy
  • 2 liście laurowe
  • Laska cynamonu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka świeżego pieprzu
  • Małe kłącze świeżego imbiru
  • 300 g cukru Dark
  • Pomarańcza
  • 200 ml octu balsamicznego kremowego
  • Łyżeczka Kminu mielonego
  • Pół pęczka świeżej kolendry

Śliwki kalifornijskie pokroić w cienie paski. Zalać wodą, tak aby były przykryte i zagotować. W rondlu podsmażyć pokrojoną drobno szalotkę, posiekany czosnek i imbir. Po chwili dodać cynamon, liść laurowy, pieprz, oraz kmin i cukier. Smażyć wszystko aż zacznie się lekko karmelizować. Wlać śliwki wraz z płynem, octem i gotować aż powstanie gęsta konsystencja. Pod koniec dodać otartą skórką z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić szczyptą soli. Gotowy chutney przelać do słoików. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

119

19 28 33 36 47 58 65 111 117 118 141 145 128

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *