Spiżarnia gotowa na lunch – sprawdź przygotowaną przez nas listę zakupów

Autor : | 2 komentarze | On : Grudzień 14, 2012 | Kategoria : Dieta i zdrowe żywienie, Różności

Przygotowałam dla was listę produktów, które powinniście mieć w domu i które będą stanowiły bazę, Znajdziecie je w “domowej spiżani”. Niektóre składniki są oczywiste, inne będą dla was być może zaskoczeniem. Na samym końcu tego wpisu przeczytacie także krótką listę tych surowców, które zawsze trzeba kupować świeże – opisałam je jako “świeże zakupy”.

Całą listę zakupów  możecie pobrać jako pdf klikając na poniższy link.

Pobierz listę zakupów lunchblog.pl w formie pdf – kliknij TUTAJ.

Domowa spiżarnia

Produkty, które możecie mieć zawsze pod ręką, o długim okresie przydatności do spożycia stanowiące bazę do tego, aby po dokupieniu niezbędnych surowców świeżych zawsze szybko i prosto przygotować obiad/lunch na wynos.

Suszone zioła, mieszanki przypraw, przyprawy w płynie

  • oregano suszone
  • tymianek suszony
  • bazylia suszona
  • majeranek suszony
  • szałwia suszona
  • estragon suszony
  • rozmaryn suszony
  • koperek suszony
  • kminek mielony
  • imbir w proszku
  • cynamon mielony
  • cynamon w laskach
  • wanilia prawdziwa
  • ekstrakt z wanilii
  • goździki
  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa mielona
  • zioła prowansalskie
  • chilli (pieprz Cayenne)
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • papryka wędzona
  • liście laurowe
  • czosnek granulowany
  • chińska przyprawa 5-smaków
  • garam masala (mieszanka przypraw indyjskich)
  • sos sojowy
  • ocet winny
  • ocet balsamiczny
  • kostki rosołowe –rosół z kury
  • kostki rosołowe- wywar warzywny
  • sól gruboziarnista
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz kolorowy mielony
  • pieprz czarny w ziarenkach

Suche produkty zbożowe

  • makarony pełnoziarniste w różnych kształtach (ja zawsze mam spaghetti, penne (pióra), tagiatelle (wstążki) i farfale (kokardi)
  • ryż brązowy
  • kasza gryczana
  • kasza jaglana
  • kasza jęczmienna
  • komosa ryżowa (inaczej quinoa)
  • makaron ryżowy/sojowy
  • kuskus

Do pieczenia

  • mąka biała, typ 500
  • razowa mąka żytnia
  • mąka orkiszowa
  • mąka kukurydziana
  • kakao ciemne
  • płatki owsiane
  • proszek do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • wiórki kokosowe
  • cukier brązowy (prawdziwy, nie barwiony karmelem)
  • ksylitol (cukier z kory brzozy)
  • płatki migdałowe
  • miód prawdziwy
  • gorzka czekolada

Orzechy, pestki, strączkowe

  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • migdały
  • nerkowce
  • orzechy włoskie
  • pistacje (niesolone)
  • orzechy piniowe
  • ziarna sezamu (jasne i ciemne)
  • orzechy laskowe
  • orzechy ziemne (nieprażone i niesolone)
  • orzechy brazylijskie

Mrożone warzywa

  • bób mrożony
  • fasolka szparagowa mrożona
  • bukiet jarzyn mrożony
  • brokuły mrożone
  • kalafior mrożony
  • grzyby mrożone (np. kurki, podgrzybki)
  • puree z buraczków mrożone
  • szpinak w liściach mrożony
  • groszek zielony mrożony

Mrożone owoce

  • maliny mrożone
  • jagody mrożone
  • truskawki mrożone

Przetwory warzywne

  • soczewica w puszce
  • kukurydza w puszce
  • groszek w puszce
  • ciecierzyca w puszce
  • czerwona fasola w puszce
  • krojone pomidory w puszce
  • suszone pomidory w oliwie lub oleju
  • kapary w słoiczku
  • karczochy w oleju
  • ogórki konserwowe
  • oliwki – czarne i zielone
  • koncentrat pomidorowy
  • passata pomidorowa
  • suszone papryczki chilli

Przetwory owocowe

  • żurawina w słoiczku do mięs
  • suszone morele
  • suszone śliwki
  • suszone wiśnie
  • suszona żurawina
  • konfitura niskosłodzona -1-2 smaki
  • ananas w puszce
  • brzoskwinie w puszce

Sosy, pasty

  • tabasco
  • słodki sos chilli
  • ostry sos chilli
  • musztarda Dijon
  • dobrej jakości keczup
  • majonez
  • harissa (ostra pasta z papryki)
  • pesto czerwone
  • pesto zielone
  • czerwona pasta curry
  • tapenade (pasta z suszonych pomidorów)

Tłuszcze

  • oliwa z oliwek – dobrej jakości, w ciemnej butelce (to zapobiega utlenianiu)
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek aromatyzowana: 1-2 małe buteleczki np. czosnkowa i truflowa

Inne

  • anchois (filety z sardeli)
  • mleko kokosowe w puszce
  • pasztet warzywny, wegetariański
  • tahini (pasta sezamowa)
  • pszenne tortille
  • kukurydziane tortille
  • tuńczyk w puszce –w sosie własnym i oleju
  • rybne filety mrożone – jeśli nie uda się dostać świeżej ryby

„Świeże zakupy”

Te produkty kupuj zawsze świeże, najlepiej ze sprawdzonych źródeł.

1. Warzywa – kupuj przede wszystkim warzywa sezonowe. Poza sezonem postaw na mrożonki. Nie zapominaj o kapuście i ogórkach kiszonych.

2. Owoce – kupuj przede wszystkim owoce sezonowe

3. Mięso, ryby – najlepiej jest zaprzyjaźnić się ze ekspedientką z mięsnego/rybnego, to wiele ułatwia, czasem dostaniemy dzięki temu świeży kawałek spod lady. Jeśli szukacie dobre jagnięciny i baraniny to w Warszawie polecamy sklep Befsztyk przy ulicy Puławskiej… Można też zamawiać internetowo pod adresem www.besztyk.pl.

4. Wędliny – unikaj wędlin mielonych i w blokach, kupuj te, gdzie wyraźnie widać strukturę mięśniową. Stawiaj na produkty regionalne, tradycyjne (np. szynka szwardzwaldzka, serrano, parmeńska).

5. Mleko i przetwory mleczne – jeśli kupujecie fetę stawiajcie na tą prawdziwą grecką z mleka owczego

6. Świeże lub cięte zioła – najlepiej hodować własne na parapecie i/lub na balkonie. Dzięki temu mamy stale do nich dostęp.

7. Jajka – kupujcie te oznaczone cyfrą „0” – z chowu ekologicznego lub „1” – z wolnego wybiegu. Takie jajka są już powszechnie dostępne w większości supermarketów.

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Comments (2)

  1. posted by Izabela on 4 sierpnia 2013

    Swietna lista 🙂 Postaram sie w calosci uzupelnic nia moja kuchnie… domyslam sie, ze takie produkty jak puszkowany groszek, kukurydze itp mozna zastapic suszonymi?!?
    Pozdrawiam
    Izabela

    • posted by Barbara Dąbrowska-Górska on 4 sierpnia 2013

      Jasne, że można. Największy problem z warzywami puszkowanymi wiąże się z samą puszką, która w kontakcie z kwaśną żywnością może wydzielać bisfenol A, związek rakotwórczy. Z tego powodu warzywa puszkowane dobrze jest przepłukać pod bieżącą wodą. Dodatkową zaletą tej czynności jest wypłukanie części soli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *