“Śliwka kalifornijska na świątecznym stole” relacja z warsztatów kulinarnych w studiu CookUp + KONKURS

Autor : | 0 Komentarzy | On : Listopad 11, 2014 | Kategoria : Różności

Jak stworzyć cudowną świąteczną atmosferę mimo wiosennej temperatury na zewnątrz (plus 15 stopni)? Wiedzą to organizatorzy warsztatów kulinarnych „Śliwka kalifornijska na świątecznym stole”, które odbyły się 5 listopada w studiu CookUp w Warszawie.

Spotkanie zorganizowane zostało przez PeoplePR, która razem z California Prune Board prowadzi w Polsce kampanię informacyjną „Przyjaciółka z Kalifornii”.

Miałam okazję, jako ekspert żywieniowy oraz uczestnik wziąć udział w warsztatach i gotować pod okiem świetnego kucharza Pawła Kibarta w doborowym towarzystwie. Muszę otwarcie przyznać, że jak to zwykle bywa ludzie tworzą klimat, a ten był luźny, relaksujący, mimo, iż praca na daniami paliła się w rękach. Wspólny stół (pięknie przystrojony w moim ulubionym, fioletowym kolorze) i warsztat pracy rewelacyjnie burzy bariery związane z poznawaniem nowych osób, w efekcie pod koniec spotkania tematy kulinarne, żywieniowe i prywatne mieszały się nad stołem w optymistycznej kakofonii głosów.

To wszystko sprawiło, że lekkie zdenerwowanie, jakie towarzyszyło mi na początku spotkania (krótko opowiedziałam o walorach suszonej śliwki kalifornijskiej w kontekście zbliżających się świąt, a zwierzęciem scenicznym nie jestem) „wyparowało” już po chwili. Paweł Kibart sprawdził się zarówno, jako gospodarz i kucharz, który potrafi w prosty sposób przekazać swoją wiedzę zwykłemu śmiertelnikowi.

Przygotowaliśmy 4 pyszne dania. Przepisy znajdziecie poniżej, śmiało możecie powtórzyć je w domu, dania są naprawdę proste, a efekt rewelacyjny.

Więcej informacji o suszonej śliwce kalifornijskiej i California Prune Board znajdziecie tu:http://www.californiaprunes.pl/

Warsztaty  „Śliwka kalifornijska na świątecznym stole” wprowadziły mnie już w lekko bożonarodzeniowy nastrój, dlatego mam dla Was KONKURS na FB lunchblog.pl Do wygrania egzemplarz najnowszej książki Anny Starmach „Pyszne. Na każdą okazję”. Wystarczy, iż pod postem konkursowym na FB napiszecie krótko, jakie danie świąteczne zaskoczyło Was najbardziej.

Link do KONKURSU: http://on.fb.me/1xp1wf0

Karp ze śliwkami kalifornijskimi

  • 150 g filetu z karpia
  • ¼ bulwy kopry włoskiego
  • Mały pęczek koperku
  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Cukier do smaku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina

Karpia oczyścić, pokroić na kawałki i osuszyć. Koper włoski bardzo drobno poszatkować, doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą, a następnie połączyć wszystko oliwą. Czerwone wino zagotować z pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Śliwki wyjąć, gdy zmiękną. Wino odparować. Karpia smażyć tylko od strony skóry. Usmażonego karpia ułożyć
na sałatce, dodać śliwki i skropić sosem.

Przyjaciółka_z_Kalifornii (1)

Wędzona pierś z gęsi z pieczonymi burakami i musem ze śliwek kalifornijskich

  • 100 g wędzonej piersi z gęsi
  • 1 burak
  • 1 pomarańcza
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina

Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez dwie godziny. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok zagotować z rozmarynem
i zredukować. Buraka pokroić w kawałki i zamarynować w soku z rozmarynem. Suszone śliwki kalifornijskie zagotować w czerwonym winie z imbirem i anyżem. Gdy śliwki zmiękną, zmiksować je na gładkie purée. Pierś z gęsi pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plasterki gęsi
na talerzu. Dodać kawałki marynowanego buraka i śliwkowe purée.

Przyjaciółka_z_Kalifornii (8)

Stek z sosem ze śliwek kalifornijskich i sera pleśniowego

  • 200 g steka Black Angus
  • 50 g sera gorgonzola
  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • 1 ziemniak
  • 2 gałązki tymianku
  • 100 ml śmietany 36%
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Pieprz

Ser zagotować w śmietanie z gałązką tymianku. Dodać pokrojone w paski suszone śliwki. Ziemniaki pokroić w julienne. Doprawić je odrobiną soli i pieprzu. Steka obsmażyć
na gorącej patelni, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 140°C przez 15 minut.
Na mięsie położyć kawałek masła i gałązkę tymianku. Julienne z ziemniaków usmażyć na gorącej patelni i ułożyć na talerzu. Steka położyć na ziemniakach i polać sosem.

Przyjaciółka_z_Kalifornii (13)

Strudel z gruszek ze śliwkami kalifornijskimi i lodami lawendowymi

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 kg twardych gruszek
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 liść laurowy

Lody

  • 12 żółtek
  • 1 l śmietany
  • 300 g cukru
  • 2 gałązki lawendy

Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na karmelu ze śliwkami, masłem, z dodatkiem anyżu i liścia laurowego. Owoce wystudzić i rozłożyć na arkuszu ciasta. Zawinąć. Śmietanę zagotować z lawendą i cukrem. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedzić. Zagotować ponownie i zaparzyć żółtka. Zamrozić lody w sorbetierze. Strudel piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gorący strudel pokroić w grube plastry i podawać z lodami.

Przyjaciółka_z_Kalifornii (27)

Przyjaciółka_z_Kalifornii (32) Przyjaciółka_z_Kalifornii (33) Przyjaciółka_z_Kalifornii (35) Przyjaciółka_z_Kalifornii (38) Przyjaciółka_z_Kalifornii (44) Przyjaciółka_z_Kalifornii (50) Przyjaciółka_z_Kalifornii (59) Przyjaciółka_z_Kalifornii (63) Przyjaciółka_z_Kalifornii (80) Przyjaciółka_z_Kalifornii (87) Przyjaciółka_z_Kalifornii (88) Przyjaciółka_z_Kalifornii (114)

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *