Wytrawne muffiny z tymiankiem, garam masalą i harissą

2012-11-15

Jesteście fanami muffinów na słodko czy słono? Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy, a to jedne z moich ulubionych.

Składniki

180 g białej mąki

3 jajka

100 ml mleka (ja używam 2%)

100 ml oliwy z oliwek

100g tartego sera grana padano

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżka harissy (ostra paprykowa pasta)

4 łyżki orzeszków piniowych

sól

pieprz

Przygotowanie

Połącz jajka, mleko i oliwę – ubij mikserem, aż uzyskasz lekką pianę. Do powstałej mieszanki dodaj przesianą mąkę, łyżkę proszku do pieczenia oraz przyprawy – tymianek, garam masalę, harissę, solidną szczyptę soli oraz pieprzu. Wsyp orzeszki piniowe. Całość wymieszaj, ale nie za dokładnie, tylko do połączenia składników. Foremki do muffinów napełnij do 3/4 wysokości, piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Wytrawne muffiny z tymiankiem, garam masalą i harissą zapakowałam w lunchbox Omami Bentobox.

Zobacz TEST lunchboxa Omami Bentobox.

 

muffiny_tymianek_harissa1 muffiny_tymianek_harissa5 muffiny_tymianek_harissa4 muffiny_tymianek_harissa3 muffiny_tymianek_harissa2

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    294
  • Białko (g)

    60
  • Tłuszcze (g)

    90
  • Węglowodany (g)

    140

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *