Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

2014-04-21

Kilka dni temu moja bardzo dobra znajoma dowiedziała się, że musi przejść na dietę bezglutenową, bo wykryto u niej celiakię. Tak oto zaczęły się nasze wspólne eksperymenty kulinarne, a oto jeden z nich. Niebawem na blogu znajdziecie więcej przepisów bezglutenowych.

Składniki

1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy

1 szklanka suchej komosy ryżowej

1 średnia marchewka

1/2 cukinii

1 średnia cebula

3 łyżki orzeszków piniowych lub posiekanych pistacji (u mnie pistacje)

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

majeranek

6 łyżek oleju i jeszcze 1 do podsmażenia cebulki

Przygotowanie

W oddzielnych garnkach ugotuj do miękkości soczewicę i komosę ryżową.Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce, cukinię umyj i również zetrzyj na tarce. Cebulę bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, dodaj soczewicę, komosę ryżową, marchewkę, cukinię i resztę oleju, przypraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj orzeszki piniowe/pistacje.

Keksówkę posmaruj lekko olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

pasztet4 pasztet3 pasztet2 pasztet1

Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Pieczona dynia z rozmarynem

    Pieczona dynia z rozmarynem

  • Risotto z pomidorami, ciecierzycą i bazylią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *