Tortilla z piersią indyka, świeżym szpinakiem i lekkim sosem jogurtowym

2013-02-18
  • Liczba porcji: 2

Tortilla to dla mnie jeden z najlepszych sposobów na odpoczynek od kanapek. Spróbujcie tej jogurtowej, łagodnej w smaku wersji lunchowej.

Składniki

2 pszenne placki tortilla

200g mięsa z piersi indyka, może być też kurczak (200g to przeważnie 1 połówka piersi)

2 łyżki oliwy truflowej

sok z 1/2 cytryny

sól

pieprz

garść świeżych liści szpinaku

1 duży pomidor

2 małe ogórki kiszone

Sos:

1 ząbek czosnku

1 małe op. jogurtu greckiego

sól

pieprz

Przygotowanie

Przygotowujemy marynatę z oliwy truflowej i soku z cytryny. Pierś z indyka oprószamy solą i pieprzem, marynujemy przez 2-3 godziny lub przez całą noc. Mięso z piersi indyka układamy na patelni grillowej i grillujemy na złoto, po 5-6 minut na każdą stronę. Pomidora pokrój w ósemki, ogórka w kostkę. Szpinak umyj i osusz papierowym ręcznikiem, poszatkuj. Przygotuj sos: do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprz – wymieszaj dokładnie. Gotową pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki. Placki tortilla podgrzej na suchej patelni lub w mikrofalówce. Tortille posmaruj sosem jogurtowym, wyłóż szpinak, indyka, ogórki i pomidory. Zawiń tortille i przekrój na pół lub na mniejsze kawałki, tak, aby wygodnie było zabrać je w lunchboxie.

Tortillę z piersią indyka, świeżym szpinakiem i lekkim sosem jogurtowym zapakowałam w lunchbox Smash M.

Zobacz TEST lunchboxa Smash M.

tortillapiersszpinak1 tortillapiersszpinak2 tortillapiersszpinak3 tortillapiersszpinak4

Powiązane przepisy:
  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

    Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

  • Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

    Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

  • Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

    Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

  • Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)

    Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    287
  • Białko (g)

    18
  • Tłuszcze (g)

    9
  • Węglowodany (g)

    36

Skomentuj przepis

Comments (3)

  1. posted by Przemek on 18 lutego 2013

    która tortilla najlepsza do tego przepisu, bo niestety z doświadczenia wiem, ze nie wszystkie na rynku są tak miękkie po podgrzaniu.

  2. posted by Inspirowane smakiem on 18 lutego 2013

    Wygląda lekko i smacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *