Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i czerwoną fasolą, z dressingiem tahini

2014-01-17
  • Liczba porcji: 1

Jeśli jeszcze nie próbowaliście dressingów na bazie tahini to szybko musicie to nadrobić! Ta sałatka jest pyszna!

Składniki

2 garści świeżego szpinaku baby

100g mięsa z piersi kurczaka

suszony tymianek

łyżka oliwy z oliwek

4 łyżki odsączonej i przepłukanej fasoli czerwonej z puszki

1 łyżka uprażonych  pestek dyni

mała garstka kiełków na patelnię

3-4 suszone pomidory pokrojone w paseczki

Dressing:

2 łyżki tahini – gęsta pasta z nasion sezamu (do kupienia w Kuchniach Świata)

1/2 ząbka czosnku

łyżeczka soku z cytryny/limonki

ciepła woda

sól

pieprz

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie z oliwek – odstawiamy do wystygnięcia.

W małym słoiczku mieszamy tahini z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i taką ilością ciepłej wody, aby uzyskać gładki dressing.

Szpinak myjemy i osuszamy, czerwoną fasolę opłukujemy. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i kiełki. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki polewamy dressingiem i doprawiamy ew. solą i pieprzem.

salatkazsosemtahini1 salatkazsosemtahini2 salatkazsosemtahini3

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Sałatka po włosku z nutą śliwki

    Sałatka po włosku z nutą śliwki

  • Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

    Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

  • Sałatka z kaszą kuskus, truskawkami, fetą i bazylią

    Sałatka z kaszą kuskus, truskawkami, fetą i bazylią

  • Sałatka fasolowa z fetą, pomidorkami i rukolą

  • Sałatka pomarańczowa z kurczakiem i granatem

Skomentuj przepis

Comment (1)

  1. posted by MArtaa on 10 lutego 2014

    Bardzo fajny przepis – na drugie śniadanie jak znalazł. Chętnie wypróbuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *