Sałatka po włosku z nutą śliwki

2014-02-10
Sałatka po włosku z nutą śliwki
  • Liczba porcji: 1

Połączenie wyraźnych smaków – śliwek, parmezanu, rukoli i szynki parmeńskiej – bardzo zmysłowe.

Składniki

2 garści rukoli

3 plasterki szynki parmeńskiej

5 śliwek świeżych lub mrożonych

wiórki parmezanu

1 łyżeczka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki Nestea zimowa śliwka

Przygotowanie

Świeże śliwki pokroić na ćwiartki. Mrożone rozmrozić – rozmrożone pokroić na ćwiartki. Śliwki wymieszać z miodem, octem balsamicznym i Nestea – odstawić na 10 minut. Na głęboki talerz wyłożyć rukolę. Rozgrzać suchą patelnię i wrzucić na nią na chwilę porwane na małe kawałki plasterki szynki parmeńskiej. Szynka ma zrobić się aromatyczna i lekko chrupka. Na tą samą patelnię, na której podsmażała się szynka, wrzucamy na chwilę śliwki z octem balsamicznym, miodem i Nestea, aby zredukować płyn. Na rukoli układamy śliwki, dodajemy chrupiącą szynkę i posypujemy wiórkami parmezanu. Podajemy posypane świeżo  mielonym pieprzem.

Sałatka po włosku z nutą śliwki Sałatka po włosku z nutą śliwki Sałatka po włosku z nutą śliwki

Kategoria przepisu: Tagi:, , Składniki: , , ,
Powiązane przepisy:
  • Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i czerwoną fasolą, z dressingiem tahini

  • Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

    Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

  • Sałatka z kaszą kuskus, truskawkami, fetą i bazylią

    Sałatka z kaszą kuskus, truskawkami, fetą i bazylią

  • Sałatka fasolowa z fetą, pomidorkami i rukolą

  • Sałatka pomarańczowa z kurczakiem i granatem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *