Ryż brązowy z boczkiem, czerwoną fasolą i pomidorami

2013-04-07
Ryż brązowy z boczkiem, czerwoną fasolą i pomidorami

Ostrzegam…to nie jest dietetyczny lunch, ale z pewnością jest to smaczny i szybki obiad dla każdego. Chudy boczek raz od święta? Wybaczone! 🙂

Składniki

100g brązowego ryżu

5 plasterków chudego boczku

1 mała puszka czerwonej fasoli

1 ząbek czosnku

2 pomidory

sól

pieprz

Przygotowanie

Boczek kroję w paseczki, wrzucam na gorącą patelnię. Smażę aż wytopi się z niego tłuszcz i będzie chrupiący. Nadmiar tłuszczu usuwam łyżką. W między czasie nastawiam ryż ze szczyptą soli. Fasolę osączam, pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w ósemki. Do chrupiącego boczku wciskam ząbek czosnku, dodaję ugotowany ryż oraz fasolę czerwoną – dokładnie mieszam. Na koniec wrzucam pomidory i trzymam na ogniu  jeszcze 3-4 minuty. Całość doprawiam solą i pieprzem.

Zobacz TEST lunchboxa Aladdin: termos, bento 0,6 litra.

Ryż brązowy z boczkiem, czerwoną fasolą i pomidorami Ryż brązowy z boczkiem, czerwoną fasolą i pomidorami Ryż brązowy z boczkiem, czerwoną fasolą i pomidoramiRyż brązowy z boczkiem, czerwoną fasolą i pomidorami Ryż brązowy z boczkiem, czerwoną fasolą i pomidorami

 

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

    Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

  • Meksykański przysmak z chorizo i czerwoną fasolą na francuskim cieście

  • Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

    Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

Skomentuj przepis

Comment (1)

  1. posted by Anita on 24 października 2016

    Może i nie dietetyczny, ale jak wygląda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *