Rozgrzewająca zupa z cieciorki i szpinaku

2013-01-16

Zupa z cynamonem? Rozgrzewa i syci, gotuje się błyskawicznie. Nie masz czasu? Wybierz rozgrzewającą zupę z cieciorki i szpinaku.

Składniki

1 puszka cieciorki (400g)

1 puszka pomidorów z puszki krojonych

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

3 szklanki (około 600 ml) bulionu warzywnego (jak nie macie czasu gotować bulionu możecie użyć ekologicznych kostek rosołowych)

3 garści świeżego szpinaku

½ łyżeczki mielonego kminku

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka słodkiej papryki

odrobina soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

ew. posiekana mięta lub natka pietruszki

Przygotowanie

Cebulę, czosnek i chilli posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę z przyprawami (mielona papryka, kurkuma, kminek, cynamon. Dodaj cieciorkę, bulion,  pomidory, sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec wrzuć szpinak (przed dodaniem szpinaku możesz zupę zmiksować) i poczekaj aż zwiotczeje. Zupę podawaj posypaną posiekaną miętą lub natką pietruszki z kleksem śmietany 18%.

Rozgrzewająca zupę z cieciorki i szpinaku zapakowałam w lunchbox Aladdin.

Zobacz TEST lunchboxa Aladdin: termos, bento 0,6 litra.

zuparozgrzewajaca2 zuparozgrzewajaca3 zuparozgrzewajaca1

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    283
  • Białko (g)

    13
  • Tłuszcze (g)

    11
  • Węglowodany (g)

    33

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *