Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

2014-02-12
Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym
  • Liczba porcji: 3

Ostre, ale z nutą słodyczy. To danie przygotowane specjalnie z myślą o wielbicielach mięsa.

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa – około 400g

świeżo mielony pieprz

sól gruboziarnista

suszona i świeża szałwia

szczypta mąki pszennej

100 ml białego, wytrawnego wina

100 ml  Nestea zimowa śliwka

2 łyżeczki miodu

6 drobno pokrojonych suszonych śliwek

Przygotowanie

Polędwiczkę pokroić na plasterki, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i suszoną szałwią, skropić olejem rzepakowym – odstawić do lodówki. Do małego garnka wlać wino i Nestea zimowa śliwka oraz pokrojone suszone śliwki, odparować połowę płynu, aby podkreślić smaki, dodać miód. Trzymać na ogniu aż sos zgęstnieje, na koniec wsypać szczyptę mąki, mocno zamieszać, aby ostatecznie zagęścić sos, dodać sporo świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczki grillować  lub smażyć na oleju rzepakowym po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z sosem, świeżą szałwią oraz brązowym ryżem/kaszą jaglaną/kaszą bulgur.

poledwiczki_Nestea1 poledwiczki_Nestea2 poledwiczki_Nestea3

 

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

    Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

  • Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

    Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

  • Quinoa (komosa ryżowa) z borowikami, chorizo i szpinakiem

  • Bagietka ze stekiem, masłem czosnkowym, rukolą, suszonymi pomidorami i papryką konserwową.

  • Jagnięce kęsy z pikantnym kuskusem

Skomentuj przepis

Comment (1)

  1. posted by Maciek on 29 sierpnia 2016

    Świetny przepis. Chyba pokuszę się o przygotowanie tego dania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *