Placki z cukinii oraz parmezanu, z dodatkiem pestek dyni i pachnących pomidorów – wiosna na talerzu

2013-05-27
Placki z cukinii i parmezanu, z dodatkiem pestek dyni i pachnących pomidorów
  • Liczba porcji: 2

Klasyczne placki z cukinii  podkręcone parmezanem i oregano :-).

Składniki

1 duże jajko

1 średnia cukinia (około 300-400g)

4 płaskie łyżki mąki pszennej chlebowej (typ 750)

40g startego sera parmezan

2-3 łyżki mleka 2%

sól

pieprz

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka prażonych pestek dyni

2 średnie pomidory lub 6 pomidorków koktajlowych

2  łyżki oleju rzepakowego

2 garści mieszanki sałat

Przygotowanie

Cukinię umyj, obetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię odciśnij z nadmiaru soków i przełóż do miski, wymieszaj ze startym parmezanem, przypraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodaj jajko, całość wymieszaj. Wsypuj stopniowo mąkę dokładnie mieszając. Na patelni mocno rozgrzej olej, smaż małe placki po 3-4 minuty z jednej strony. Pestki dyni podpraż na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Placki podawaj na mieszance sałat, przekładane plastrami pomidora, posypane pestkami dyni.

Placki z cukinii i parmezanu, z dodatkiem pestek dyni i pachnących pomidorów Placki z cukinii i parmezanu, z dodatkiem pestek dyni i pachnących pomidorów Placki z cukinii i parmezanu, z dodatkiem pestek dyni i pachnących pomidorów Placki z cukinii i parmezanu, z dodatkiem pestek dyni i pachnących pomidorów Placki z cukinii i parmezanu, z dodatkiem pestek dyni i pachnących pomidorów

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Pieczona dynia z rozmarynem

    Pieczona dynia z rozmarynem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    350
  • Białko (g)

    12
  • Węglowodany (g)

    32,5
  • Tłuszcze (g)

    17

Skomentuj przepis

Comments (2)

  1. posted by Sylwia on 19 czerwca 2013

    Placuszki wyszły pyszne, fajnie komponują się z pomidorami. W przepisie pominięty został moment dodania mleka, i ogólnie ciasto wyszło rzadkie dlatego dodałam mniej mleka a więcej mąki. Super przepis!

  2. posted by omlet przepis on 10 listopada 2013

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *