Pieczona dynia z rozmarynem

2013-09-03
Pieczona dynia z rozmarynem
  • Liczba porcji: 5

Jesień mi nie przeszkadza! Pierwsza dynia – pierwszy znak tej pomarańczowej pory roku. Jeśli nigdy nie jedliście pieczonej dyni koniecznie spróbujcie – to nowa jakość, zupełnie inny smak.

Składniki

1 mała dynia (moja miała około 2,5 kg)

słodka papryka

czosnek w proszku

sól gruboziarnista

2 gałązki świeżego rozmarynu

sos balsamiczny (ja użyłam tego o smaku cytrynowym)

8 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

Dynię przeciąć na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki. W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami – czosnkiem i papryką. Do miski wrzucić dynię i dokładnie obtoczyć w oliwie z przyprawami. Wyłożyć dynię na blachę z papierem do pieczenia. Dynię posypać solą gruboziarnistą i świeżym rozmarynem, skropić sosem balsamicznym. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut, aż do miękkości i zarumienienia.

Pieczona dynia idealnie nadaje się na przegryzkę do lunchboxa, do zabrania ze sobą do szkoły/pracy.

 

Pieczone dynia z rozmarynem Pieczone dynia z rozmarynem Pieczone dynia z rozmarynem Pieczone dynia z rozmarynem

Print Friendly, PDF & Email
Kategoria przepisu: Tagi:, Składniki:
Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Risotto z pomidorami, ciecierzycą i bazylią

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    240
  • Białko (g)

    6,6
  • Tłuszcze (g)

    12,5
  • Węglowodany (g)

    39

Skomentuj przepis

Comments (3)

  1. posted by Basia on 15 października 2013

    Jestem bardzo ciekawa, zainspirowana twoją pieczną dynią już swoją mam w piekarniku 🙂

  2. posted by atrattiva on 11 listopada 2015

    dynia zrobiona z Twojego przepisu jest naprawde pyszna,polecam przepis kazdemu kto uwielbia dynie jak ja,pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *