Pasta z tuńczyka i papryki konserwowej

2013-02-17
  • Liczba porcji: 1

Pasty  są moim ulubionym dodatkiem do pieczywa. Kanapka nie musi równać się ser, szynka i pomidor. Taką pastę z tuńczyka przygotujecie w 5 minut.

Składniki

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczka suszonego koperku i odrobina do posypania

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

średni kawałek papryki konserwowej (około 40g)

sok z 1/2 cytryny

sól

pieprz

2-3 kromki wieloziarnistej ciabatty

Przygotowanie

Tuńczyka odsączyć. Wrzucić do malaksera, dodać jogurt, koperek, paprykę w proszku, ząbek czosnku, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmiksować składniki, wymieszać z pokrojoną w kostkę papryką, na koniec posypać jeszcze suszonym koperkiem. Podawać z wieloziarnistą ciabattą.

 

Pastę z tuńczyka i papryki konserwowej zapakowałam w lunchbox Black&Blum Lunchpot.

Zobacz TEST lunchboxa Black&Blum Lunchpot.

pastatunczyk1 pastatunczyk5 pastatunczyk4 pastatunczyk3 pastatunczyk2

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Pieczona dynia z rozmarynem

    Pieczona dynia z rozmarynem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    341
  • Białko (g)

    33
  • Tłuszcze (g)

    7
  • Węglowodany (g)

    41

Skomentuj przepis

Comments (2)

  1. posted by Monika on 23 lutego 2013

    Ryby NIE są daniem wegetariańskim, nie wiem w ogóle skąd ten pomysł, to że są postne, nie znaczy, że wegetarianie je jedzą

    • posted by Basia Dąbrowska-Górska on 23 lutego 2013

      Moniko rozumiem, że z powodów etycznych nie jadasz ryb, ale miej proszę na uwadze, że istnieje pojęcie semi-wegetarianizmu, z którym ja osobiście często się spotykam. Tak jak Ty dostrzegam tu brak konsekwencji, bo niby czemu nie jeść mięsa zwierząt lądowych, a już ryb tak. Niemniej jednak jest spora grupa osób przechodzących na dietę semiwegetariańską nie z powodów etycznych a zdrowotnych i Ci często nie jadają mięsa, a jadają ryby i to dla nich propozycje ryb w tej kategorii. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *