Pachnące gnocchi z sosem grzybowym, suszonymi pomidorami i parmezanem

2012-12-08
  • Liczba porcji: 3

Połączenie szybkiej kuchni z niezwykle silnymi aromatami suszonych grzybów i intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Polska klasyka kopytkowa w wersji lekko włoskiej – wolna interpretacja kuchni fusion.

Gnocchi z parmezanem – przepis podstawowy

Składniki

½ kg ziemniaków

1 jajko (najlepiej z hodowli ekologicznej)

120 g mąki – ¾ szklanki

ok. 3 łyżek startego parmezanu

sól morska – 1 czubata łyżeczka

pieprz świeżo-mielony – ½ łyżeczki

łyżeczka suszonej szałwi

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i ugotować, zmielić w maszynce. Wymieszać z mąką, jajkiem i parmezanem, przyprawić. Wyrobić ciasto posypując w razie potrzeby mąką. Uformować wałeczki, ciąć skośne na małe gnocchi, ew. odcisnąć wzorek z widelca (tak się tradycyjnie robi gnocchi). Gnocchi gotować we wrzącej wodzie 3-5 minut, do wypłynięcia.

Błyskawiczny sos grzybowy z suszonymi pomidorami

Składniki

8 suszonych pomidorków pokrojonych w paseczki

solidna garść suszonych grzybów

1/2 cebuli

2 łyżki startego parmezanu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szklanka płynu z moczenia grzybów

2 łyżki śmietany 18%

sól

pieprz

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Suszone grzyby zalać gorącą wodą – ostawić na 10 minut (jeśli będziecie pamiętać możecie namoczyć grzyby na noc, ale 10 minut we wrzątku też wystarczy). Cebulę posiekać. Po 10 minutach wyjąć grzyby, pokroić na małe kawałki, podsmażyć na rozgrzanym maśle razem z cebulką, dodać płyn z moczenia grzybów i gotować około 10 minut aż grzyby będą miękkie, a płyn odparuje, przyprawić solą i pieprzem, dodać mąkę w celu zagęszczenia, zabielić śmietaną. Na koniec wrzucić suszone pomidorki. Sosem polać gnocchi (można też na chwilę wrzucić gnocchi do sosu, jeszcze na patelni), udekorować posiekaną natką pietruszki i posypać parmezanem.

Pachnące gnocchi z sosem grzybowym, suszonymi pomidorami i parmezanem zapakowałam w lunchbox Smash M.

Zobacz TEST lunchboxa Smash M.

Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Pieczona dynia z rozmarynem

    Pieczona dynia z rozmarynem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    470
  • Białko (g)

    14
  • Węglowodany (g)

    70
  • Tłuszcze (g)

    15

Skomentuj przepis

Comments (2)

  1. posted by Sarenka Gangrenka on 24 kwietnia 2016

    Bardzo, ale to bardzo podoba mi się Twój blog. Tego właśnie szukałam. Znalazłam dzięki Sensowi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *