Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

2013-05-02
Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką
  • Liczba porcji: 2

Kolejny pomysł na cieciorkę, tym razem w towarzystwie makaronu żytniego. Zachęcam was do próbowania innych makaronów niż pszenne, ten żytni  jest bardzo smaczny.

Składniki

100g razowego makaronu żytniego (może też być pszenny)

1 puszka krojonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1/2 puszki cieciorki

sól

pieprz

łyżeczka oregano

1 łyżka sosu Worcester (niekoniecznie)

1 łyżka oliwy z oliwek

posiekane liście bazylii

2 łyżki startego sera Grana Padano 9lub inny żółty)

Przygotowanie

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją z opakowania. Rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, po chwili dodaj pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem, oregano i sosem Worcester. Odparuj odrobinę pomidory, a następnie wrzuć do nich cieciorkę i posiekane liście bazylii. Do żaroodpornych kokilek włóżcie makaron, zalejcie sosem i posypcie startym serem. Zapiekajcie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

    Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *