Meksykański przysmak z chorizo i czerwoną fasolą na francuskim cieście

2013-10-21
  • Liczba porcji: 4

Składniki

1 op. ciasta francuskiego

1 puszka krojonych pomidorów

1 puszka czerwonej fasoli

1 mała czerwona papryka

100g chorizo pikantnego

4 łyżki startego sera cheddar

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki chilli

sól

pieprz

1 jajko

ew. posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na prostokąty. Brzegi prostokątów smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia siekamy cebulę i czosnek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę, dodajemy chorizo i czekamy aż zrobi się chrupiące. Następnie na patelnię dodajemy paprykę, pomidory i fasolę. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chilli.

Sos nakładamy na upieczone prostokąty z ciasta francuskiego, posypujemy serem cheddar i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.

meksykanskiprzysmak1 meksykanskiprzysmak2 meksykanskiprzysmak3 meksykanskiprzysmak4

Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

    Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

  • Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

    Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

  • Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

    Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *