Małe tarty lunchowe (tartaletki) z chorizo, papryką i cebulką

2013-02-23
Małe tarty lunchowe (tartaletki) z chorizo, papryką i cebulką
  • Liczba porcji: 4

Nie bójcie się tart! Jak już raz opanujecie pracę z ciastem kruchym, wszystko stanie się łatwiejsze.

Składniki

250 g kruchego ciasta słonego (na 4 małe tarty o średnicy 13 cm)

zawsze korzystam z przepisu na ciasto kruche Pani Asi z Kwestii Smaku

1 małe op. śmietany 18%

30 g tartego sera grana padano

4 jajka

sól

pieprz

2 duże kawałki  papryki konserwowej

1 średnia cebula

100g łagodnej kiełbasy chorizo

Przygotowanie

Chorizo kroję na cienkie plasterki, cebulkę siekam. Na rozgrzaną patelnię wrzucam chorizo, pozwalam, żeby tłuszcz się wytopił, a następnie dodaję cebulkę i smażę 3-4 minuty, aż kiełbaska ładnie się podsmaży, a cebulka nabierze super posmaku chorizo. Odstawiam na bok  do  ostygnięcia. Paprykę kroję w kosteczkę. Do dużej miski ścieram ser, dodaję śmietanę i wbijam jajka. Mieszam wszystko dokładnie. Przyprawiam szczyptą soli  i pieprzu, łączę z pokrojoną paprykę. Schłodzone ciasto rozwałkuję na blacie posypanym mąką i na wałku przenoszę je do foremek, układam nakłuwając spody widelcem. Na spód wkładam chorizo z cebulką i zalewam masą jajeczną. Piekę 20  minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Małe tarty lunchowe (tartaletki) z chorizo, papryką i cebulką zapakowałam w lunchbox Wacky Practicals.

Zobacz TEST lunchboxa Wacky Practicals.

tartaletkichorizo1 tartaletkichorizo5 tartaletkichorizo4 tartaletkichorizo3 tartaletkichorizo2

Powiązane przepisy:
  • Hiszpańska tortilla z papryką, kukurydzą i rukolą

    Hiszpańska tortilla z papryką, kukurydzą i rukolą

  • Mini omlety na wynos z ziołami i papryką

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    506
  • Białko (g)

    16,5
  • Tłuszcze (g)

    34
  • Węglowodany (g)

    35

Skomentuj przepis

Comments (2)

  1. posted by Gosia on 23 lutego 2013

    Uwielbiam tartaletki pod każdą postacią!

  2. posted by Inspirowane smakiem on 23 lutego 2013

    Chorizo zawsze dobre:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *