Makaron z soczewicą i szałwią

2013-01-24
  • Liczba porcji: 2

Jeśli macie tylko 15 minut na przygotowanie pysznego obiadu to makaron z soczewica i szałwią sprawdzi się idealnie. Proste połączenie wyraźnych smaków, a do tego węglowodany złożone i wartościowe białko z soczewicy.

Składniki

200g pełnoziarnistego makaronu typu wstążki (tagiatelle)

1 puszka soczewicy brązowej

1 puszka pomidorów krojonych w puszce lub 3-4 świeże pomidory

garść posiekanych liści szałwii lub łyżeczka suszonej szałwii

2 ząbki czosnku

1 cebula (ja użyłam czerwonej)

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

tarty parmezan do podania

posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po 2-3 minutach dodać odsączoną soczewicę i pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i szałwią. W międzyczasie ugotować makaron ze szczyptą soli. Zawartość patelni gotować na słabym ogniu przez około 5 minut. Ugotowany makaron dorzucić do patelni – wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze około 2 minut. Podawać posypane parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki “Limoncello and Linen Water” Tessy Kiros

Makaron z soczewicą i szałwią zapakowałam w lunchbox Aladdin.

Zobacz TEST lunchboxa Aladdin: termos, bento 0,6 litra.

makaronsoczewica1 makaronsoczewica5 makaronsoczewica4 makaronsoczewica3 makaronsoczewica2

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

    Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    536
  • Białko (g)

    22
  • Tłuszcze (g)

    14
  • Węglowodany (g)

    87

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *