Kukurydziane placuszki z pomidorkami i bazylią

2013-02-11
  • Liczba porcji: 2

Bardzo szybkie placuszki z tego co prawie zawsze macie w domu. Rewelacyjne wyjście awaryjne na lunch do pracy lub szkoły.

W tych plackach najlepsze jest to, że możecie do nich dodawać cokolwiek zechcecie – nie tylko kukurydzę.

Składniki

1 puszka kukurydzy

1 duże jajko

3 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mleka 2%

1 łyżeczka czerwonego pesto

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz

8 pomidorków koktajlowych

łyżka posiekanej, świeżej bazylii

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

odrobina octu balsamicznego

Przygotowanie

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mleko i wbij jajko, dosyp proszek do pieczenia. Ciasto przypraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj łyżeczkę pesto. Energicznie wymieszaj, tak, aby nie było grudek. Wsyp odsączoną kukurydzę. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym, na złoty kolor. Na jednego placuszka nakładaj 1,5 łyżki ciasta z kukurydzą.

Pomidorki umyj, bazylię posiekaj. Wymieszaj bazylię z pomidorkami, solą, pieprzem, odrobiną octu balsamicznego i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Połowę mieszanki zmiksuj.

Na gotowe placuszki nałóż zmiksowane pomidorki, resztę pomidorków podawaj obok kukurydzianych placków.

Kukurydziane placuszki z pomidorkami i bazylią zapakowałam w lunchbox Omami Bentobox.

Zobacz TEST lunchboxa Omami Bentobox.

kukurydzianeplacki1 kukurydzianeplacki4 kukurydzianeplacki3 kukurydzianeplacki2

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    383
  • Białko (g)

    9
  • Tłuszcze (g)

    22
  • Węglowodany (g)

    42

Skomentuj przepis

Comment (1)

  1. posted by Lefka on 15 lutego 2013

    Fajne są tez z ketchupem i posypane parmezanem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *