Krem z kalafiora z indyjskim akcentem i czarnym sezamem

2013-06-16
Krem z kalafiora z indyjskim akcentem i czarnym sezamem
  • Liczba porcji: 4

Składniki

1 średni kalafior

1 duża marchewka

1 pietruszka

3 średnie ziemniaki

1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

łyżka oleju rzepakowego

2 łyżeczki garam masala

czarny sezam do posypania

Przygotowanie

Marchewki i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość podsmażać chwilę, warzywa posypać curry. Warzywa przełożyć do lekko wrzącego bulionu – gotować około 20 minut do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane prażonym czarnym sezamem (może być zwykły).

 

 

Krem z kalafiora z indyjskim akcentem i czarnym sezamem Krem z kalafiora z indyjskim akcentem i czarnym sezamem Krem z kalafiora z indyjskim akcentem i czarnym sezamem Krem z kalafiora z indyjskim akcentem i czarnym sezamem

 

Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Pieczona dynia z rozmarynem

    Pieczona dynia z rozmarynem

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    174
  • Białko (g)

    9
  • Tłuszcze (g)

    8
  • Węglowodany (g)

    29

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *