Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym

2013-07-24
Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym
  • Liczba porcji: 2

Ten makaron ma naprawdę głęboki smak i aromat, a do tego przygotujecie go w 15 minut. Udany!

Składniki

300g kurek – 4 garści

2 łyżki startego sera długodojrzewającego (u mnie Stary Olęder z Biedronki)

2 łyżki śmietany 18%

3 garści świeżego szpinaku baby

1 cebula

10 małych plasterków kindziuka

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

200g makaronu pełnoziarnistego wstążki

Przygotowanie

Kurku umyć pod zimną wodą. Cebulę obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulkę, wrzucić kurki – dusić około 5 minut. W międzyczasie nastawić makaron do gotowania w lekko osolonej wodzie. Kindziuk pokroić na pół-plasterki, dodać do kurek. Na patelnię wrzucić straty ser długodojrzewający, dodać śmietanę i szpinak. Poczekać aż szpinak zwiędnie. Całość przyprawić pieprzem. Na patelnię wrzucić ugotowane al dente makaron, wymieszać dokładnie z sosem. Na koniec danie należy jeszcze posolić. Kurek nie wolno solić od razu na początku, bo staną się twarde i gorzkie.

Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym Kokardki z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym

Print Friendly, PDF & Email
Kategoria przepisu: Tagi:, , , Składniki: , , , ,
Powiązane przepisy:
  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

    Makaron świderki z czerwonym pesto z migdałami i suszoną żurawiną

  • Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

    Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

  • Spaghetti z pesto z rukoli

    Spaghetti z pesto z rukoli

  • Wstążki z karczochami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

    Wstążki z karczochami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    434
  • Białko (g)

    18
  • Tłuszcze (g)

    19
  • Węglowodany (g)

    52

Skomentuj przepis

Comment (1)

  1. posted by anna on 20 września 2013

    Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje 🙂 Lubię szpinak i wszystkie dania ze szpinakiem, teraz czas na spróbowanie tego, z kurkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *