Karczochy z szynką serrano i pestkami słonecznika

2013-03-25

Moje pierwsze danie ze świeżymi karczochami zakupionymi w słonecznej Barcelonie.

Składniki

3 świeże karczochy

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

sól gruboziarnista

pieprz

2 plasterki szynki serrano

5 małych papryczek padron

łyżeczka ziaren słonecznika

krem balsamiczny

Przygotowanie

Kompletnie nie widziałam jak zabrać się do świeżych karczochów. Oczyściłam je zgodnie ze wskazówkami Doroty z Pozytywnej kuchni (patrz: Jak oczyścić karczochy?). Na koniec namoczyłam je na 10 minut w zimnej wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Do małego żaroodpornego naczynia wlałam oliwę z oliwek, dodałam posiekany ząbek czosnku. Karczochy odsączyłam z wody i przełożyłam do naczynia, dokładnie obtaczając je w oliwie. Karczochy posypałam szczyptą soli i pieprzu, położyłam na nich porwaną na kawałki szynkę serrano. Obok ułożyłam papryczki w całości, posypałam je szczyptą soli. Całość przykryłam folią aluminiową i piekłam przez 40 minut w temp 180 stopni. Na koniec danie posypałam ziarnami słonecznika i skropiłam kremem balsamicznym.

Zobacz TEST lunchboxa Black&Blum Bentobox.

pieczonekarczochy2 pieczonekarczochy3 pieczonekarczochy4 pieczonekarczochy5

pieczonekarczochy1

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

    Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

  • Meksykański przysmak z chorizo i czerwoną fasolą na francuskim cieście

  • Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

    Komosa ryżowa na słodko z truskawkami, bananem i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *