Kakaowe muffiny z suszonymi wiśniami

2013-02-21
  • Liczba porcji: 4

Tym razem coś do kawki. Pyszne muffiny z suszonymi wiśniami i prawdziwym kakao. Trochę przyjemności w życiu też jest potrzebne!

Składniki

300g mąki pszennej (2 szklanki, bez górki)

150 g cukru (3/4 szklanki)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki suszonych wiśnie

2 czubate łyżki kakao prawdziwego gorzkiego (np. Deco Morreno)

2 jajka

szklanka kefiru

125 roztopionego masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i suszone wiśnie. Na małym ogniu roztopić masło, odstawić do wystudzenia. W oddzielnej misce dokładnie wymieszać kefir, masło, jajka oraz ekstrakt z wanilii – można chwilę zmiksować, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Do składników sypkich dodać mokre i dużą łyżką wymieszać do połączenia składników.

Formę do muffinów posmarować cienko masłem, napełniać ciastem do 3/4 wysokości.Muffiny pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Porcja na 12 muffinów.

kakowemuffint4 kakowemuffint3 kakowemuffint2 kakowemuffint1

 

Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    476
  • Białko (g)

    8
  • Tłuszcze (g)

    20
  • Węglowodany (g)

    68

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *