Jagnięce kęsy z pikantnym kuskusem

2012-12-27
  • Liczba porcji: 2

Jagnięcina to specyficzne, czerwone mięso, zdecydowanie niedoceniane w polskiej kuchni. Ubolewam nad jej kiepską dostępnością, nawet w dużych miastach :-(. Spróbujcie przygotować ten obiad, a przekonacie się, że jagnięcina jest nie tylko smaczna, ale też prosta w przygotowaniu.

Składniki

6 kotlecików jagnięcych z kością (usunąć widoczną tkankę tłuszczową)

łyżeczka suszonego tymianku

sól

pieprz

łyżka płynnego miodu

2 łyżki octu balsamicznego

szklanka suchej kaszy kuskus

garść liści mięty

1 papryczka chilli

50 g pokruszonego sera feta

liście świeżego szpinaku

Przygotowanie

Kotleciki jagnięce oprószyć z obu stron solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Kuskus zalać szklanką wody ze szczyptą soli i pieprzu. Kotleciki wrzucić na 2 łyżki rozgrzanej oliwy z oliwek i smażyć obracając regularnie, aż mięso będzie złote. Na koniec dodaj na patelnię miód i ocet balsamiczny. Z papryczki chilli usuń nasionka i drobno pokrój, miętę posiekaj. Wymieszaj kuskus z chilli i miętą, posyp pokruszonym serem feta. Podawaj z liśćmi szpinaku.

Jagnięce kęsy z pikantnym kuskusem zapakowałam w lunchbox Omami Bentobox.

Zobacz TEST lunchboxa Omami Bentobox.

jagniecekesy_kuskus1 jagniecekesy_kuskus5 jagniecekesy_kuskus4 jagniecekesy_kuskus3 jagniecekesy_kuskus2

 

Powiązane przepisy:
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

    Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

    Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

  • Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

    Kanapka z rukolą, polędwiczką wieprzową i truskawkami

  • Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

    Schab w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną i tapenade

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    356
  • Białko (g)

    23
  • Tłuszcze (g)

    20
  • Węglowodany (g)

    21

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *