Hiszpańska tortilla z papryką, kukurydzą i rukolą

2013-04-18
Hiszpańska tortilla z papryką, kukurydzą i rukolą
  • Liczba porcji: 2

Heh…dałam za dużo kukurydzy i jajka nie  skleiły mojej tortilli tak jak powinny, a że jeszcze do tego zdjęłam ją nieumiejętnie to rozpadła  się :-(.  Do zdjęć udało mi się jednak uratować 3 “jako takie” trójkąty. Moja nieudolność nie zmienia jednak faktu, że to pyszne danie!

W podanym  przepisie już zmniejszyłam ilość kukurydzy także gotujcie śmiało.

Składniki

400g zwartych ziemniaków (tzw. typu sałatkowego np. odmiana Denar) lub 400g młodych ziemnniaków

garść liści rukoli

½ czerwonej papryki

4 łyżki kukurydzy z puszki

4 średnie jajka

1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki

sól

pieprz

łyżka oleju rzepakowego

2 łyżki startego żółtego sera np. Gouda (około 20g)

Przygotowanie

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i pokrój na dość grube plasterki (jeśli używasz młodych ziemniaków podziel je na ćwiartki). Paprykę pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz. Na rozgrzanym oleju podsmaż ziemniaki na lekko złoto, wrzuć paprykę i kukurydzę, podsmażaj na małym ogniu przez 1-2 minuty. W miseczce roztrzep jajka z mieloną papryką, solą i pieprzem. Na patelnię wlej jajka Poczekaj aż tortilla zacznie się porządnie ścinać, na koniec posyp tortillę rukolą oraz żółtym serem i włóż razem z patelnią do piekarnika (patelnia musi być do tego przystosowana), aby zapiec górę. Jeśli nie masz takiej patelni przed posypaniem tortilli serem musisz ją odwrócić – przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem i zsuń tortillę – dopiero potem dodaj ser i rukolę.

Zobacz TEST lunchboxa Omami Bentobox.

Hiszpańska tortilla z papryką, kukurydzą i rukolą Hiszpańska tortilla z papryką, kukurydzą i rukolą Hiszpańska tortilla z papryką, kukurydzą i rukolą Hiszpańska tortilla z papryką, kukurydzą i rukolą

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Kremowa zupa "pali" z dyni Hokkaido

    Kremowa zupa “pali” z dyni Hokkaido

  • Wege pasztet z soczewicy, z dodatkiem orzechów, marchewki i cukinii

  • Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Makaron penne z jajkiem, szparagami, suszonymi pomidorami i nutką szałwii

  • Pieczona dynia z rozmarynem

    Pieczona dynia z rozmarynem

Skomentuj przepis

Comments (2)

  1. posted by Karola on 19 kwietnia 2013

    zauważyłam, że często w Twoich przepisach pojawia się rukola. Niestety ja nie przepadam za jej smakiem, mam wrażenie, że jem chwast 🙂 czym mogę ją zastąpić np. roszponką??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *