Grillowana pierś z kurczaka podawana z zieloną fasolką szparagową i pistacjowym pesto

2012-12-12
  • Liczba porcji: 3

Szybki i prosty obiad/lunch z alternatywną wersją pesto z pistacji.

Składniki

300g mięsa z piersi kurczaka

450-500 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona, jeśli nie ma świeżej – 1 op.)

kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby

Marynata do kurczaka:

Łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
odrobina suszonej szałwii
sól
pieprz

Pistacjowe pesto (według przepisy Nigelli z Nigellissimy)

4 łyżki pistacji
4 łyżki startego parmezanu
solidna garść liści bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oprósz solą i pieprzem. Przygotuj marynatę z tymianku, oliwy, soku z cytryny i szałwii. Marynuj 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Zamarynowaną pierś z kurczaka grilluj po około 7 minut na stronę na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Składnik na pesto zmiksuj ręcznym blenderem. Fasolkę wymieszaj z pesto, podawaj z piersią z kurczaka pociętą na grube paski i pomidorkami koktajlowymi.

kurczak_fasolka1 kurczak_fasolka2 kurczak_fasolka3 kurczak_fasolka4 kurczak_fasolka5 kurczak_fasolka6

Powiązane przepisy:
  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

    Sałatka z bobem, kurczakiem, pomidorami i kiełkami

  • Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

    Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

  • Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

    Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką

  • Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)

    Kurczak z winem i sosem porzeczkowym (z czarnej porzeczki)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    433
  • Białko (g)

    31
  • Tłuszcze (g)

    29
  • Węglowodany (g)

    12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *