Biała fasola w sosie pomidorowym z kiełbasą, czosnkiem i bazylią

2013-03-13
Biała fasola w sosie pomidorowym z kiełbasą, czosnkiem i bazylią
  • Liczba porcji: 3

Chudsza, zdrowsza i smaczniejsza wersji fasolki po bretońsku!

Składniki

1 puszka białej fasoli

2 puszki krojonych pomidorów

100g łagodnej kiełbasy chorizo lub dobrej jakościowo polskiej kiełbasy

2 ząbki czosnku

1 posiekana cebula

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka suszone oregano

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

50 ml czerwonego wina

posiekane liście świeżej bazylii

sól

pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzucam kiełbasę pokrojoną w półplasterki, podsmażam aż się lekko wytopi tłuszcz, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażam jeszcze 2 minuty, dodaję wędzoną paprykę (może być zwykła słodka, ale wędzona da super aromat), mieszam dokładnie, zalewam czerwonym winem i od razu wrzucam pomidory z puszki, dodaję oregano oraz solidną szczyptę soli i pieprzu. Podgrzewam aż sos pomidorowy częściowo odparuje – około 7 minut. Dodaję odsączoną fasolkę i łyżeczkę musztardy – mieszam i trzymam na ogniu jeszcze 5 minut, aż smaki się przegryzą. Na koniec posypuję posiekanymi liśćmi bazylii, podaję z dobrej jakości bułką.

Zobacz TEST lunchboxa Aladdin: termos, bento 0,6 litra.

Biała fasola w sosie pomidorowym z kiełbasą, czosnkiem i bazylią Biała fasola w sosie pomidorowym z kiełbasą, czosnkiem i bazylią Biała fasola w sosie pomidorowym z kiełbasą, czosnkiem i bazylią Biała fasola w sosie pomidorowym z kiełbasą, czosnkiem i bazylią Biała fasola w sosie pomidorowym z kiełbasą, czosnkiem i bazylią

Powiązane przepisy:
  • Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

    Mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką

  • Zupa z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki

    Zupa z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki

  • Ryż brązowy z boczkiem, czerwoną fasolą i pomidorami

    Ryż brązowy z boczkiem, czerwoną fasolą i pomidorami

  • Pasta z bobu i orzechów włoskich z dodatkiem mięty i limonki

  • Makaron z soczewicą i szałwią

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    385
  • Białko (g)

    27
  • Tłuszcze (g)

    15
  • Węglowodany (g)

    35

Skomentuj przepis

Comment (1)

  1. posted by woy on 12 stycznia 2015

    Od 2 lat ten przepis jest w moim co miesięcznym jadłospisie,o drobinę zmodyfikowany: dodaję słoik papryki marynowanej oraz zieloną/czerwoną soczewicę,ciecierzycę ,czerwoną fasolę.Czasem z białej fasoli rezygnuję,ponieważ czas jest przygotowania(namoknięcia)jest zbyt długi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *