Bagietka ze stekiem, masłem czosnkowym, rukolą, suszonymi pomidorami i papryką konserwową.

2013-01-20
  • Liczba porcji: 2

Sycący lunch, zaspokoi “mięsny” głód największego mięsożercy.

Składniki

1 średnia bagietka (około 30 cm)
1 duży ząbek czosnku
masło do posmarowana bułki
liście rukoli
5 pokrojonych w paseczki suszonych pomidorków
1 kawałek konserwowej papryki pokrojony na paseczki
300g wołowiny na stek
1 łyżeczka suszonego oregano
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze trochę do smażenia

Przygotowanie

Z oliwy z oliwek, octu winnego, odrobiny soli i pieprzu oraz suszonego oregano i świeżego rozmarynu przygotować marynatę. Do marynaty włożyć stek i marynować około 10 minut. W tym czasie obrać i wycisnąć ząbek czosnku. Na suchej patelni grillowej podgrzać przekrojona na pół bagietkę. Stek smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy do oczekiwanego stopnia wysmażenia (ja smażę po 3-4 minuty na stronę). Gotowy stek pokroić na plasterki. Bagietkę posmarować masłem, na maśle rozprowadzić wyciśnięty ząbek czosnku (nałożyć tyle czosnku ile lubimy – odrobinę, jeśli aromat ma być delikatny, więcej, jeśli lubimy czosnkowe dania). Ułożyć liście rukoli, a na nich pokrojone mięso. Całość przykryć pomidorkami suszonymi, konserwową papryką i druga połówką bułki.

bagietkastek1 bagietkastek6 bagietkastek5 bagietkastek4 bagietkastek3

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane przepisy:
  • Smoothie “regeneracja” z kaszą jaglaną i owocami

  • Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

    Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

  • Jogurtowy deser na ciepło z pieczonymi śliwkami

  • Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

    Muffiny z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i nerkowcami

  • Meksykański przysmak z chorizo i czerwoną fasolą na francuskim cieście

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze podane na 1 porcję.

  • Energia (kcal)

    525
  • Białko (g)

    31
  • Tłuszcze (g)

    29
  • Węglowodany (g)

    35

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *